english αρχική επικοινωνία πλοήγηση συνδέσεις        Επιστροφή στο www.filmfestival.gr  
 Διεθνές Διαγωνιστικό
 Ανοιχτοί Ορίζοντες
 Eλληνικές Ταινίες 2012
 Ματιές στα Βαλκάνια
 Αφιερώματα - Ανοιχτοί Ορίζοντες
 Νυκτερινές Εικόνες
 Βραβεία LUX Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
 Νεανική Οθόνη
 POSITIF Screening
 Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Σκηνοθεσία
Θόδωρος Αγγελόπουλος
Φιλμογραφία
1965 Forminx Story (ημιτελής)
1968 Η εκπομπή (μμ)
1970 Αναπαράσταση
1972 Μέρες του ’36
1975 Ο θίασος
1977 Οι κυνηγοί
1980 Ο Mεγαλέξαντρος
1981 Χωριό ένα, κάτοικος ένας (ντοκ)
1983 Aθήνα, τρεις επισκέψεις στην Ακρόπολη (ντοκ)
1984 Ταξίδι στα Κύθηρα
1986 Ο μελισσοκόμος
1988 Τοπίο στην ομίχλη
1991 Το μετέωρο βήμα του πελαργού
1995 Lumière et Compagnie: Οδυσσέας (επεισόδιο)
1995 Το βλέμμα του Οδυσσέα
1998 Μια αιωνιότητα και μια μέρα
2004 Τριλογία Ι:Το λιβάδι που δακρύζει
2007 O καθένας και το σινεμά του: Τρία λεπτά (επεισόδιο)
2008 Η σκόνη του χρόνου
2012 Η άλλη θάλασσα (ημιτελής)

Βιογραφία
Γεννήθηκε στην Αθήνα και έκανε νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών,τις οποίες εγκατέλειψε πριν πάρει το πτυχίο του. Το1961 έφυγε στο Παρίσι, όπου αρχικά παρακολούθησε στη Σορβόννη μαθήματα γαλλικής φιλολογίας, φιλμογραφίας, και εθνολογίας, και στη συνέχεια μαθήματα κινηματογράφου στη Σχολή Κινηματογράφου IDHEC και στο Musée de l'homme. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1963 και μέχρι το 1967 εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου. Το 1968 παρουσίασε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία, Η εκπομπή, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το 1970, η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, Αναπαράσταση, κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλες διακρίσεις στο εξωτερικό, σηματοδοτώντας την αυγή του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Με το Θίασο, το 1975, εγκαθιδρύει ένα προσωπικό στυλ μέσα από τα πλάνα σεκάνς. Οι ταινίες του συμμετείχαν σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και απέσπασαν πολλά βραβεία, με κορυφαία διάκριση τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών το 1998 για την ταινία Μια αιωνιότητα και μια μέρα. Αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών (1995), του Πανεπιστημίου Ναντέρ (Nanterre La Défense) και του Πανεπιστημίου του Έσσεξ (2001), του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (2008) και του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2009), καθώς και του Πανεπιστημίου Dokuz Eylül (Σμύρνη) το 2010. Πέθανε στις 24 Ιανουαρίου του 2012 ύστερα από τροχαίο δυστύχημα στα γυρίσματα της ταινίας Η άλλη θάλασσα.

Θόδωρος Αγγελόπουλος

Ο θίασος / Θόδωρος Αγγελόπουλος

Η ταινία ακολουθεί έναν περιοδεύοντα θιάσο στην Ελλάδα, από το 1939 μέχρι το 1952, ο οποίος προσπαθεί να παρουσιάσει μια θεατρική παράσταση του βουκολικού δράματος του Περεσιάδη Γκόλφω, η βοσκοπούλα. Η πολιτική ιστορία της Ελλάδας και η ιδιωτική των μελών του θιάσου (που είναι ταυτόχρονα και μέλη της ίδιας οικογένειας) πλέκονται αξεδιάλυτα. Oι περιπέτειες της οικογένειας του Oρέστη, της αδελφής του, του πατέρα του, της μητέρας του και του εραστή της, παραπέμπουν στον κεντρικό πυρήνα του μύθου των Ατρειδών. O πατέρας εκτελείται από τους Γερμανούς μετά την προδοτική καταγγελία του εραστή της μητέρας, κι ο Oρέστης, αντάρτης της Αριστεράς, με τη συνεργασία της αδελφής του, θα σκοτώσει επί σκηνής τη μητέρα του και τον εραστή της, για να έρθει και η δική του εκτέλεση κατά τη διάρκεια των εκκαθαρίσεων που ακολούθησαν τη γενική καταστολή του αντάρτικου κατά τον Εμφύλιο. Το κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι η μεγάλη αδελφή (εκείνη που, κατά το σχήμα του μύθου, θα ήταν η Ηλέκτρα). Η χρονολογική κατασκευή της ταινίας, περίπλοκη και πολύπλοκη, κτίζεται με διαρκείς χρονικούς ελιγμούς και συνεχείς εναλλαγές εποχών.


Σκηνοθεσία:Θόδωρος Αγγελόπουλος
Σενάριο:Θόδωρος Αγγελόπουλος
Διεύθυνση Φωτογραφίας:Γιώργος Αρβανίτης
Μοντάζ:Τάκης Δαυλόπουλος, Γιώργος Τριανταφύλλου
Ήχος:Θανάσης Αρβανίτης
Μουσική:Λουκιανός Κηλαηδόνης
Σκηνικά:Μικές Καραπιπέρης
Κοστούμια:Μικές Καραπιπέρης
Με τους:Εύα Κοταμανίδου (Ηλέκτρα), Βαγγέλης Καζάν (Αίγισθος), Αλίκη Γεωργούλη (μητέρα), Κυριάκος Κατριβάνος (Πυλάδης), Στράτος Παχής (πατέρας), Νίνα Παπαζαφειροπούλου (γριά), Γιάννης Φύριος (ακορντεονίστας), Αλέξης Μπούμπης (γέρος), Μαρία Βασιλείου (Χρυσόθεμη), Γρηγόρης Ευαγγελάτος(ποιητής), Πέτρος Ζαρκάδης (Oρέστης)
Παραγωγή:Γιώργος Παπαλιός
Χώρα Παραγωγής:Ελλάδα
Φορμά:35mm Έγχρωμο
Διάρκεια:230'
Έτος Παραγωγής:1975
Μακέτες Κοστουμιών: Γιώργος Πάτσας
Βοηθός σκηνοθέτης: Τάκης Κατσέλης
Γενική Οργάνωση Παραγωγής: Γιώργος Σαμιώτης
Διεύθυνση Παραγωγής: Στέφανος Βλάχος, Χρήστος Παληγιαννόπουλος, Λευτέρης Χαρωνίτης
1975: Βραβείο Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) – Φεστιβάλ Καννών 1975: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Α’Ανδρικού Ρόλου (Βαγγέλης Καζάν), Α’ Γυναικείου Ρόλου (Εύα Κοταμανίδου), Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) – Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
1975: Βραβείο «Interfilm» – Τμήμα Φόρουμ, Φεστιβάλ Βερολίνου
1975: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας της Χρονιάς – Βritish Film Institute
1975: Βραβείο «Âge d’Or» (Καλύτερη Ταινία της χρονιάς) – Βρυξέλλες
1979: Καλύτερη Ταινία της Δεκαετίας 1971-1980 – Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου της Ιταλίας
Πρόγραμμα Προβολών
TΩNIA MAPKETAKH:Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2012 - 15:00 | ID:433
OΛYMΠION:Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2012 - 20:00 | ID:615
Επιστροφή
Χορηγοί








ThessFest

Follow filmfestivalgr on Twitter
 Αναζήτηση
Θέματα  
Σκηνοθέτης
Ταινία