english αρχική επικοινωνία πλοήγηση συνδέσεις        Επιστροφή στο www.filmfestival.gr  
 Διεθνές Διαγωνιστικό
 Ανοιχτοί Ορίζοντες
 Eλληνικές Ταινίες 2012
 Ματιές στα Βαλκάνια
 Αφιερώματα - Ανοιχτοί Ορίζοντες
 Νυκτερινές Εικόνες
 Βραβεία LUX Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
 Νεανική Οθόνη
 POSITIF Screening
 Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Σκηνοθεσία
Θόδωρος Αγγελόπουλος
Φιλμογραφία
1965 Forminx Story (ημιτελής)
1968 Η εκπομπή (μμ)
1970 Αναπαράσταση
1972 Μέρες του ’36
1975 Ο θίασος
1977 Οι κυνηγοί
1980 Ο Mεγαλέξαντρος
1981 Χωριό ένα, κάτοικος ένας (ντοκ)
1983 Aθήνα, τρεις επισκέψεις στην Ακρόπολη (ντοκ)
1984 Ταξίδι στα Κύθηρα
1986 Ο μελισσοκόμος
1988 Τοπίο στην ομίχλη
1991 Το μετέωρο βήμα του πελαργού
1995 Lumière et Compagnie: Οδυσσέας (επεισόδιο)
1995 Το βλέμμα του Οδυσσέα
1998 Μια αιωνιότητα και μια μέρα
2004 Τριλογία Ι:Το λιβάδι που δακρύζει
2007 O καθένας και το σινεμά του: Τρία λεπτά (επεισόδιο)
2008 Η σκόνη του χρόνου
2012 Η άλλη θάλασσα (ημιτελής)

Βιογραφία
Γεννήθηκε στην Αθήνα και έκανε νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών,τις οποίες εγκατέλειψε πριν πάρει το πτυχίο του. Το1961 έφυγε στο Παρίσι, όπου αρχικά παρακολούθησε στη Σορβόννη μαθήματα γαλλικής φιλολογίας, φιλμογραφίας, και εθνολογίας, και στη συνέχεια μαθήματα κινηματογράφου στη Σχολή Κινηματογράφου IDHEC και στο Musée de l'homme. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1963 και μέχρι το 1967 εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου. Το 1968 παρουσίασε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία, Η εκπομπή, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το 1970, η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, Αναπαράσταση, κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλες διακρίσεις στο εξωτερικό, σηματοδοτώντας την αυγή του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Με το Θίασο, το 1975, εγκαθιδρύει ένα προσωπικό στυλ μέσα από τα πλάνα σεκάνς. Οι ταινίες του συμμετείχαν σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και απέσπασαν πολλά βραβεία, με κορυφαία διάκριση τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών το 1998 για την ταινία Μια αιωνιότητα και μια μέρα. Αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών (1995), του Πανεπιστημίου Ναντέρ (Nanterre La Défense) και του Πανεπιστημίου του Έσσεξ (2001), του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (2008) και του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2009), καθώς και του Πανεπιστημίου Dokuz Eylül (Σμύρνη) το 2010. Πέθανε στις 24 Ιανουαρίου του 2012 ύστερα από τροχαίο δυστύχημα στα γυρίσματα της ταινίας Η άλλη θάλασσα.

Θόδωρος Αγγελόπουλος

Τοπίο στην ομίχλη / Θόδωρος Αγγελόπουλος

Η Βούλα κι ο Αλέξανδρος είναι δυο παιδιά, δύο αδέλφια, που ξεκινούν ένα ταξίδι αναζήτησης του πατέρα τους που υποτίθεται ότι δουλεύει μετανάστης στη Γερμανία. Το ταξίδι τους δεν φαίνεται να πραγματοποιείται. O προορισμός απομακρύνεται όσο τα δυο παιδιά εμπλέκονται σε μια διαρκή αντιπαράθεση με την πραγματικότητα, που τους «καθυστερεί» σε διάφορους ενδιάμεσους σταθμούς κατά μήκος της χώρας. Μετά από μια σκληρή περιπλάνηση στη ζωή και την ενηλικίωση, θα φτάσουν σ’ εκείνο το σύνορο, πέρα απ’ το οποίο πιστεύουν ότι θα βρουν τελικά έναν πατέρα, που αντιπροσωπεύει γι’ αυτά την ελπίδα.


Σκηνοθεσία:Θόδωρος Αγγελόπουλος
Σενάριο:Θόδωρος Αγγελόπουλος, με τη συνεργασία των: Tonino Guerra, Θανάση Βαλτινού
Διεύθυνση Φωτογραφίας:Γιώργος Αρβανίτης
Μοντάζ:Γιάννης Τσιτσόπουλος
Ήχος:Μαρίνος Αθανασόπουλος, Αlain Contault
Μουσική:Ελένη Καραΐνδρου
Καλλιτεχνική Διεύθυνση:Μικές Καραπιπέρης
Κοστούμια:Αναστασία Αρσένη
Με τους:Τάνια Παλαιολόγου (Βούλα), Μιχάλης Ζέκε (Αλέξανδρος), Στράτος Τζώρτζογλου (Ορέστης), Δημήτρης Καμπερίδης (θείος), Βασίλης Κολοβός (φορτηγατζής), Ηλίας Λογοθέτης (ο τρελός)
Παραγωγός:Θόδωρος Αγγελόπουλος, Eric Heumann, Amedeo Pagani, Stéphane Sorlat
Παραγωγή:Θόδωρος Αγγελόπουλος, Paradis Films (Γαλλία), Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, EΡΤ-1 Ελληνική Τηλεόραση, Basicinematografica (Ιταλία)
Χώρα Παραγωγής:Ελλάδα
Φορμά:35mm
Διάρκεια:127'
Έτος Παραγωγής:1988
Μιξάζ: Θανάσης Αρβανίτης
Βοηθός σκηνοθέτης: Τάκης Κατσέλης
Ειδικά εφέ: Gino de Rossi
Διεύθυνση παραγωγής: Αιμίλιος Κονιτσιώτης, Dominique Toussaint
Εκτέλεση παραγωγής: Φοίβη Oικονομοπούλου
1988: Αργυρό Λιοντάρι Καλύτερης Σκηνοθεσίας – Φεστιβάλ Βενετίας 
1989: Ευρωπαϊκό Βραβείο Félix, Χρυσό Χιούγκο Kαλύτερου Σκηνοθέτη, Αργυρή Πλάκα Καλύτερης Φωτογραφίας – Φεστιβάλ του Σικάγου
Πρόγραμμα Προβολών
TΩNIA MAPKETAKH:Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2012 - 17:00 | ID:234
TΩNIA MAPKETAKH:Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012 - 17:00 | ID:934
Επιστροφή
Χορηγοί








ThessFest

Follow filmfestivalgr on Twitter
 Αναζήτηση
Θέματα  
Σκηνοθέτης
Ταινία