english αρχική επικοινωνία πλοήγηση συνδέσεις        Επιστροφή στο www.filmfestival.gr  
 Διεθνές Διαγωνιστικό
 Ανοιχτοί Ορίζοντες
 Eλληνικές Ταινίες 2012
 Ματιές στα Βαλκάνια
 Αφιερώματα - Ανοιχτοί Ορίζοντες
 Νυκτερινές Εικόνες
 Βραβεία LUX Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
 Νεανική Οθόνη
 POSITIF Screening
 Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Σκηνοθεσία
Andreas Dresen

Φιλμογραφία
1989 Πέρα από την Κλάιν Βάντσλεμπεν (ντοκ)
1990 Πηγαίνει τόσο γρήγορα στην Κωνσταντινούπολη (μμ)
1992 Σιωπηλή χώρα
1994 Ο άγνωστος σύζυγός μου (TV)
1994 Τρελόπαιδο (TV ντοκ)
1994 Η άλλη ζωή του κ. Κράινς (TV)
1996 Αστυνομία – Η ανταλλαγή (TV)
1997 Βγες απ’το δέρμα σου (TV)
1999 Μορφές της νύχτας
2000 Η αστυνομικίνα (TV)
2002 Μικρά ψέματα, μεγάλες απιστίες
2003 Σκέψεις για τη Γερμανία... Ο Χριστιανοδημοκράτης κ. Βίχμαν (ντοκ)
2005 Βίλενμπροκ
2005 Καλοκαίρι στο Βερολίνο
2008 Σύννεφο 9
2009 Ουΐσκι με βότκα
2010 20 x Brandenburg (TV ντοκ)
2011 Στα μισά του δρόμου

Βιογραφία
Ο Αντρέας Ντρέζεν γεννήθηκε το 1963 στην Γκέρα, στην Ανατολική Γερμανία. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ξεκίνησε να δουλεύει στο θέατρο και να γυρίζει ταινίες μικρού μήκους. Σπούδασε σκηνοθεσία στην Ανώτατη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Πότσνταμ-Μπάμπελσμπεργκ. Από το 1992 εργάζεται ως σεναριογράφος και συγγραφέας για τον κινηματογράφο, την τη- λεόραση, το θέατρο και την όπερα. Ο Ντρέζεν είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους σκηνοθέτες της Γερμανίας, με πολυποίκιλο έργο και σημαντικές διακρίσεις. Η ταινία του Μορφές της νύχτας κέρδισε το βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Βερολίνου και το βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ του Βαγιαδολίδ. Το Μικρά ψέματα, μεγάλες απιστίες κέρδισε το μεγάλο βραβείο της επιτροπής στο Φεστιβάλ Βερολίνου του 2002, τα βραβεία Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερου Καλλιτεχνικού Συνόλου στο Φεστιβάλ του Σικάγου, καθώς και Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ της Γάνδης, στο Βέλγιο. Το Σύννεφο 9 έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών το 2008, όπου κέρδισε το βραβείο “Coup de Coeur” στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα». Η ταινία ήταν υποψήφια για τα ευρωπαϊκά βραβεία, στις κατηγορίες καλύτερου Α΄ Γυναικείου Ρόλου και καλύτερης σκηνοθεσίας, και απέσπασε το Γερμανικό Βραβείο Κινηματογράφου Α΄ Γυναικείου Ρόλου, Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ταινίας (χάλκινο βραβείο). Το Ουΐσκι με βότκα διακρίθηκε με το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι το 2009 και το Στα Μισά του Δρόμου κέρδισε το βραβείο του τμήματος «Ένα κάποιο βλέμμα» των Καννών, και τέσσερα Γερμανικά Βραβεία Κινηματογράφου, στις κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, και Α΄ και Β΄ Ανδρικού Ρόλου.

Αντρέας Ντρέζεν

Μορφές της νύχτας / Andreas Dresen

Ο Πάπας έχει έρθει στην πόλη για μια νύχτα, που μόνο παραδεισένια δεν θα είναι για μερικούς από τους κατοίκους του Βερολίνου. Όταν η άστεγη Χάνα βρίσκει 100 γερμανικά μάρκα, αυτή κι ο φίλος της, Βίκτορ, θέλουν να τα ξοδέψουν όλα περνώντας ένα βράδυ σε ξενοδοχείο. Καθώς ψάχνουν για δωμάτιο, θα μπλεχτούν σ’ ένα χαοτικό ταξίδι στην πόλη, που θα θέσει σε δοκιμασία τη σχέση τους. Ο αγρότης Γιόχεν, που έχει έρθει στο Βερολίνο ψάχνοντας για γυναικεία συντροφιά, συναντά μια «περπατημένη» ανήλικη πόρνη, την Πάτι, που δέχεται να περάσει τη νύχτα μαζί του έναντι προκαθορισμένης αμοιβής. Ωστόσο, οι απίθανες ρομαντικές φαντασιώσεις του Γιόχεν είναι καταδικασμένες να συγκρουστούν με το επιχειρηματικό δαιμόνιο της Πάτι. Η απογοήτευσή του, μόλις ανακαλύπτει πόσο προσκολλημένη είναι στα λεφτά του, μετατρέπεται σε βία. Ο Πέσκε είναι ένας εξαντλημένος επιχειρηματίας που περιμένει στο αεροδρόμιο για να παραλάβει έναν συνάδελφό του, που όμως δεν εμφανίζεται ποτέ. Τότε χάνει το πορτοφόλι του και εικάζει, λανθασμένα, πως του το έκλεψε ένα αγοράκι από την Ανγκόλα. Για να επανορθώσει, προσφέρεται να πάει το αγόρι στους συγγενείς του. Οι δυο τους ξεκινούν μια οδύσσεια, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πέσκε χάνει το αμάξι του και, στην πορεία, παρά λίγο να χάσει και το μυαλό του.


Σκηνοθεσία:Andreas Dresen
Σενάριο:Andreas Dresen
Διεύθυνση Φωτογραφίας:Andreas Höfer
Μοντάζ:Monika Schindler
Ήχος:Peter Schmidt
Μουσική:Cathrin Pfeiffer, Rainer Rohloff
Κοστούμια:Sabine Greunig
Με τους:Dominique Horwitz (Victor), Michael Gwisdek (Peschke), Meriam Abbas (Hanna), Susanne Bormann (Patty)
Παγκόσμια εκμετάλλευση:Bavaria Film GmbH, Germany T. +49 89 6499-0 F. +49 89 6492 507 info@bavaria-film.de www.bavaria-film.de
Σχεδιασμός Παραγωγής:Claudia Jaffke
Παραγωγός:Peter Rommel
Παραγωγή:Peter Rommel Productions T. + 49 30 693 7078 F. +49 30 692 9575 p.rommel@t-online.de
Χώρα Παραγωγής:Γερμανία
Συμπαραγωγή:Studio Babelsberg Independents, ORB, MDR, arte, SFB
Φορμά:35mm Έγχρωμο
Διάρκεια:104'
Έτος Παραγωγής:1999
Ειδικά εφέ: Marcus Schmidt
Αργυρή Άρκτος Α΄Ανδρικού Ρόλου (Michael Gwisdek) – Berlin IFF 1999
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Potsdam IFF 1999
Χάλκινο Βραβείο – Max! Hong Kong IFF 2000
Βραβείο Καλύτερου Βίντεο για Νεαρούς Ενήλικες – Festival Video Total, Berlin, 2000
Πρόγραμμα Προβολών
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ:Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2012 - 12:30 | ID:721
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ:Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2012 - 17:00 | ID:824
Επιστροφή
Χορηγοί








ThessFest

Follow filmfestivalgr on Twitter
 Αναζήτηση
Θέματα  
Σκηνοθέτης
Ταινία