english αρχική επικοινωνία πλοήγηση συνδέσεις        Επιστροφή στο www.filmfestival.gr  
 Διεθνές Διαγωνιστικό
 Ανοιχτοί Ορίζοντες
 Eλληνικές Ταινίες 2012
 Ματιές στα Βαλκάνια
 Αφιερώματα - Ανοιχτοί Ορίζοντες
 Νυκτερινές Εικόνες
 Βραβεία LUX Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
 Νεανική Οθόνη
 POSITIF Screening
 Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Σκηνοθεσία
Μπαχμάν Γκομπαντί

Φιλμογραφία
1989 Από μια άλλη σκοπία (μμ)
1990 Μόνο μια ματιά (μμ ντοκ)
1990 Γκολμπατζί (μμ)
1991 Barbershop/Κουρείο (μμ)
1991 Παντόλ (μμ ντοκ)
1993 Ο επίστρατος Μ. Χοσεϊνί (μμ)
1995 Πάλι η βροχή με τη μελωδία (μμ)
1995 Ήρθε εκείνος ο άντρας (μμ)
1996 Ντανγκ (μμ ντοκ)
1996 Το ψάρι του Θεού (μμ)
1996 Όπως η μητέρα (μμ)
1996 Γραμμές από ένα ημερολόγιο (μμ)
1996 Πάρτι (μμ)
1997 Zendegi dar meh/Ζωή στην ομίχλη (μμ ντοκ)
1997 Τηλεφωνικός θάλαμος (μμ)
1997 Πέταξε το περιστέρι του Ναντέρ (μμ)
1998 Μπαλάντες ενός απλού κοριτσιού(μμ)
1999 Zamani barayé masti asbha/Υπάρχουν ακόμα μεθυσμένα άλογα
2002 Marooned in Iraq (The Songs of My Motherland)
2004 Lakposhtha Ham Parvaz Mikonand/Και οι χελώνες μπορούν να πετάξουν
Ταμπούρλο (μμ ντοκ)
2005 Στα γυρίσματα του Και οι χελώνες μπορούν να πετάξουν
2006 Niwemang/Μισοφέγγαρο
2009 Kasi az gorbehaye irani khabar nadareh/Ποιος φοβάται τους γάτους της Περσίας;
2012 Η εποχή του ρινόκερου

Βιογραφία

Γεννήθηκε το 1969 στην πόλη Μπανέ κοντά στα σύνορα Ιράν-Ιράκ, στην επαρχία του Κουρδιστάν, στο Ιράν. Είναι ο πρωτότοκος γιος μιας οικογένειας επτά παιδιών. Ζούσε στο Μπανέ ώσπου, στην ηλικία των 12, εμφύλιες συρράξεις ανάγκασαν την οικογένειά του να μετοικήσει στο Σαναντάτζ, στο κέντρο του ιρανικού Κουρδιστάν. Αφού τελείωσε το σχολείο στο Σαναντάτζ, το 1992, μετακόμισε στην Τεχεράνη. Ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία στο πεδίο της βιομηχανικής φωτογραφίας. Παρακολούθησε μαθήματα στο Ιρανικό Κολέγιο Τηλεόρασης, αλλά δεν αποφοίτησε ποτέ. Αντί να ακολουθήσει τον κλασικό δρόμο για να χτίσει καριέρα, προτίμησε να γυρίζει αδιάκοπα μικρού μήκους ταινίες, πεπεισμένος πως αυτό είναι το μοναδικό μονοπάτι που οδηγεί στην τέχνη του κινηματογράφου. Ξεκίνησε να γυρίζει ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με φιλμάκια 8χιλ. Υπακούοντας στο ένστικτό του και επιμένοντας στην πρακτική προσέγγιση της τέχνης του σινεμά, ανέπτυξε ένα μοναδικό κινηματογραφικό ύφος που σύντομα κέρδισε διεθνή αναγνώριση. Η καταξίωση ήρθε με το Life in a Fog (1999), μια από τις πιο διακεκριμένες μικρού μήκους ταινίες που έγιναν στο Ιράν. Μετά από αυτήν την επιτυχία, ο Γκομπαντί συνέχισε με το Υπάρχουν ακόμα μεθυσμένα άλογα, την πρώτη μεγάλου μήκους κουρδική ταινία στην ιστορία του Ιράν. Αποσπώντας βραβεία σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ του κόσμου, ο Γκομπαντί τράβηξε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας ως πρωτοπόρος του κουρδικού σινεμά. Όλες οι ταινίες που θα γυρίσει στο εξής θα προβληθούν σε διεθνή φεστιβάλ, θα συζητηθούν, αλλά θα προβληθούν ελάχιστα, ή και καθόλου, στην πατρίδα του. Το 2009 ο Γκομπαντί θα ολοκληρώσει το Ποιος φοβάται τους γάτους της Περσίας; ένα ντοκιμαντέρ με στοιχεία μυθοπλασίας για την αντεργκράουντ ανεξάρτητη μουσική σκηνή της Τεχεράνης, γυρισμένο στο Ιράν χωρίς άδεια και κάτω από εξαιρετικά περιοριστικές συνθήκες. Αναγκάστηκε τότε να εγκαταλείψει το Ιράν, και έκτοτε συνεχίζει να ζει στο εξωτερικό. Η τελευταία του ταινία, Η εποχή του ρινόκερου (2012), γυρίστηκε στην Κωνσταντινούπολη.



Μπαχμάν Γκομπαντί

Μισοφέγγαρο / Μπαχμάν Γκομπαντί

Ο γέροςΜάμο, φημισμένος μουσικός, έχει πάρει επίσημη άδεια για να δώσει μια συναυλία στο ιρακινό κομμάτι του Κουρδιστάν. Ο πιστός του φίλος Κάκο, οδηγός σχολικού λεωφορείου, θα τον βοηθήσει να συγκεντρώσει τους δέκα ενήλικους και μουσικά ταλαντούχους γιους του Μάμο, που βρίσκονται διασκορπισμένοι στο Ιρανικό Κουρδιστάν. Ο Μάμο είναι αποφασισμένος να κάνει αυτό το ταξίδι, διασχίζοντας το μαγευτικό τοπίο, παρά τα όποια εμπόδια. Ο Μάμο αγνοεί ακόμα και την προκατάληψη του γιου του πως κάτι τρομερό πρόκειται να του συμβεί πριν την επόμενη πανσέληνο. Είναι επίσης πεπεισμένος πως το μυστικό για την επιτυχία της επικείμενης εμφάνισής του είναι η αιθέρια φωνή μιας γυναίκας. Έχει διαλέξει τη Χεσό, που ζει σ’ ένα ορεινό καταφύγιο μαζί με άλλες 1.334 εξόριστες τραγουδίστριες. Καθώς οι γυναίκες απαγορεύεται να τραγουδούν δημόσια ενώπιον ανδρών στο Ιράν, η Χεσό θα πρέπει να κρυφτεί πολύ προσεκτικά στο λεωφορείο...


Σκηνοθεσία:Μπαχμάν Γκομπαντί
Σενάριο:Bahman Ghobadi
Διεύθυνση Φωτογραφίας:Nigel Bluck, Crighton Bone
Μοντάζ:Hayedeh Safiyari
Ήχος:Bahman Ardalan
Μουσική:Hossein Alizadeh
Με τους:Ismail Ghaffari (Mamo), Allah Morad Rashtiani (Kako), Hedye Tehrani (Hesho), Hassan Poorshirazi (συνοριοφύλακας), Golshifteh Farahani (Niwemang), Sadiq Behzadpoor (Shouan)
Παγκόσμια εκμετάλλευση:The Match Factory GmbH, Germany Michael Weber T. +49 221 539 709-0 F. +49 221 539 709-10 info@matchfactory.de www.matchfactory.de
Σχεδιασμός Παραγωγής:Mansooreh Yazdanjoo, Bahman Ghobadi
Παραγωγός:Bahman Ghobadi
Παραγωγή:Mij Film, Iraqi Kurdistan T.+90 5366 448 977 info@mijfilm.com www.mijfilm.com
Χώρα Παραγωγής:Αυστρία-Γαλλία-Ιράν-Ιράκ
Συμπαραγωγή:New Crowned Hope (Austria) & Silkroad Productions (France)
Φορμά:35mm Έγχρωμο
Διάρκεια:107'
Έτος Παραγωγής:2006
Βραβεία Φωτογραφίας, FIPRESCI, «Χρυσό Όστρακο» – San Sebastián IFF 2006 
Βραβείο Κοινού – Istanbul IFF 2007
Ειδική Μνεία της Επιτροπής για το Καλύτερο Σενάριο – Tribeca IFF 2007
Πρόγραμμα Προβολών
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ:Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2012 - 13:00 | ID:122
OΛYMΠION:Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2012 - 13:00 | ID:212
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ:Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2012 - 14:15 | ID:422
Επιστροφή
Χορηγοί








ThessFest

Follow filmfestivalgr on Twitter
 Αναζήτηση
Θέματα  
Σκηνοθέτης
Ταινία