english αρχική επικοινωνία πλοήγηση συνδέσεις        Επιστροφή στο www.filmfestival.gr  
 Διεθνές Διαγωνιστικό
 Ανοιχτοί Ορίζοντες
 Eλληνικές Ταινίες 2012
 Ματιές στα Βαλκάνια
 Αφιερώματα - Ανοιχτοί Ορίζοντες
 Νυκτερινές Εικόνες
 Βραβεία LUX Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
 Νεανική Οθόνη
 POSITIF Screening
 Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Σκηνοθεσία
Μπαχμάν Γκομπαντί

Φιλμογραφία
1989 Από μια άλλη σκοπία (μμ)
1990 Μόνο μια ματιά (μμ ντοκ)
1990 Γκολμπατζί (μμ)
1991 Barbershop/Κουρείο (μμ)
1991 Παντόλ (μμ ντοκ)
1993 Ο επίστρατος Μ. Χοσεϊνί (μμ)
1995 Πάλι η βροχή με τη μελωδία (μμ)
1995 Ήρθε εκείνος ο άντρας (μμ)
1996 Ντανγκ (μμ ντοκ)
1996 Το ψάρι του Θεού (μμ)
1996 Όπως η μητέρα (μμ)
1996 Γραμμές από ένα ημερολόγιο (μμ)
1996 Πάρτι (μμ)
1997 Zendegi dar meh/Ζωή στην ομίχλη (μμ ντοκ)
1997 Τηλεφωνικός θάλαμος (μμ)
1997 Πέταξε το περιστέρι του Ναντέρ (μμ)
1998 Μπαλάντες ενός απλού κοριτσιού(μμ)
1999 Zamani barayé masti asbha/Υπάρχουν ακόμα μεθυσμένα άλογα
2002 Marooned in Iraq (The Songs of My Motherland)
2004 Lakposhtha Ham Parvaz Mikonand/Και οι χελώνες μπορούν να πετάξουν
Ταμπούρλο (μμ ντοκ)
2005 Στα γυρίσματα του Και οι χελώνες μπορούν να πετάξουν
2006 Niwemang/Μισοφέγγαρο
2009 Kasi az gorbehaye irani khabar nadareh/Ποιος φοβάται τους γάτους της Περσίας;
2012 Η εποχή του ρινόκερου

Βιογραφία

Γεννήθηκε το 1969 στην πόλη Μπανέ κοντά στα σύνορα Ιράν-Ιράκ, στην επαρχία του Κουρδιστάν, στο Ιράν. Είναι ο πρωτότοκος γιος μιας οικογένειας επτά παιδιών. Ζούσε στο Μπανέ ώσπου, στην ηλικία των 12, εμφύλιες συρράξεις ανάγκασαν την οικογένειά του να μετοικήσει στο Σαναντάτζ, στο κέντρο του ιρανικού Κουρδιστάν. Αφού τελείωσε το σχολείο στο Σαναντάτζ, το 1992, μετακόμισε στην Τεχεράνη. Ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία στο πεδίο της βιομηχανικής φωτογραφίας. Παρακολούθησε μαθήματα στο Ιρανικό Κολέγιο Τηλεόρασης, αλλά δεν αποφοίτησε ποτέ. Αντί να ακολουθήσει τον κλασικό δρόμο για να χτίσει καριέρα, προτίμησε να γυρίζει αδιάκοπα μικρού μήκους ταινίες, πεπεισμένος πως αυτό είναι το μοναδικό μονοπάτι που οδηγεί στην τέχνη του κινηματογράφου. Ξεκίνησε να γυρίζει ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με φιλμάκια 8χιλ. Υπακούοντας στο ένστικτό του και επιμένοντας στην πρακτική προσέγγιση της τέχνης του σινεμά, ανέπτυξε ένα μοναδικό κινηματογραφικό ύφος που σύντομα κέρδισε διεθνή αναγνώριση. Η καταξίωση ήρθε με το Life in a Fog (1999), μια από τις πιο διακεκριμένες μικρού μήκους ταινίες που έγιναν στο Ιράν. Μετά από αυτήν την επιτυχία, ο Γκομπαντί συνέχισε με το Υπάρχουν ακόμα μεθυσμένα άλογα, την πρώτη μεγάλου μήκους κουρδική ταινία στην ιστορία του Ιράν. Αποσπώντας βραβεία σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ του κόσμου, ο Γκομπαντί τράβηξε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας ως πρωτοπόρος του κουρδικού σινεμά. Όλες οι ταινίες που θα γυρίσει στο εξής θα προβληθούν σε διεθνή φεστιβάλ, θα συζητηθούν, αλλά θα προβληθούν ελάχιστα, ή και καθόλου, στην πατρίδα του. Το 2009 ο Γκομπαντί θα ολοκληρώσει το Ποιος φοβάται τους γάτους της Περσίας; ένα ντοκιμαντέρ με στοιχεία μυθοπλασίας για την αντεργκράουντ ανεξάρτητη μουσική σκηνή της Τεχεράνης, γυρισμένο στο Ιράν χωρίς άδεια και κάτω από εξαιρετικά περιοριστικές συνθήκες. Αναγκάστηκε τότε να εγκαταλείψει το Ιράν, και έκτοτε συνεχίζει να ζει στο εξωτερικό. Η τελευταία του ταινία, Η εποχή του ρινόκερου (2012), γυρίστηκε στην Κωνσταντινούπολη.



Μπαχμάν Γκομπαντί

Η εποχή του ρινόκερου / Μπαχμάν Γκομπαντί

Ο Κουρδο-Ιρανός ποιητής Σαχέλ μόλις αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από τριάντα χρόνια σε φυλακή της ισλαμικής δημοκρατίας του Ιραν. Τώρα, αυτό που τον κρατάει ζωντανό είναι η επιθυμία του να συναντήσει τη γυναίκα του, Μίνα, που εδώ και είκοσι χρόνια τον έχει για νεκρό και έκτοτε έχει μετακομίσει στην Τουρκία. Αποφασισμένος να διεκδικήσει τη ζωή που έχασε, ο Σαχέλ ξεκινά να την αναζητήσει στην Κωνσταντινούπολη. Κι ενώ το ταξίδι αυτό γίνεται και ταξίδι στο σκοτεινό παρελθόν τους, η μυστηριώδης φιγούρα ενός άντρα που τους κράτησε μακριά όλα αυτά τα χρόνια διαφαίνεται στον ορίζοντα...
(Η ταινία είναι βασισμένη στα ημερολόγια του Ιρανού ποιητή Σαντέγκ Καμανγκάρ.)


Σκηνοθεσία:Μπαχμάν Γκομπαντί
Σενάριο:Bahman Ghobadi
Διεύθυνση Φωτογραφίας:Touraj Aslani
Μοντάζ:Valérie Loiseleux
Ήχος:Thomas Robert
Μουσική:Kayhan Kalhor
Καλλιτεχνική Διεύθυνση:Bahman Ghobadi & Ali Daryai
Με τους:Behrouz Vossoughi (ο Σαχέλ γέρος), Monica Bellucci (Mina), Yilmaz Erdoğan (Akbar), Caner Cindoruk (ο Σαχέλ νέος), Beren Saat (Bousseh), Belçim Bilgin (Ebru), Arash Labaf (Amir)
Παγκόσμια εκμετάλλευση:Wild Bunch, France Olivier Barbier T. +33 1 5301 5030 F. +33 1 5301 5049 obarbier@wildbunch.eu www.wildbunch.biz
Παραγωγός:Bahman Ghobadi
Παραγωγή:Mijfilm, Iraqi Kurdistan,T. +90 5366 448 977 info@mijfilm.comwww.mijfilm.com
Χώρα Παραγωγής:Ιρακινό Κουρδιστάν-Τουρκία
Συμπαραγωγή:BKM Film,Turkey www.bkmonline.net
Φορμά:HDCAM Έγχρωμο
Διάρκεια:90'
Έτος Παραγωγής:2012
Διανομή για τα φεστιβάλ: Mijfilm, Iraqi Kurdistan Bianca Lucas T. +90 5366 448 977 bianca@mijfilm.com www.mijfilm.com
Καλύτερη Διεύθυνση Φωτογραφίας – San Sebastián IFF 2012
Πρόγραμμα Προβολών
OΛYMΠION:Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2012 - 20:00 | ID:215
OΛYMΠION:Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2012 - 22:30 | ID:316
TΩNIA MAPKETAKH:Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012 - 22:00 | ID:936
Επιστροφή
Χορηγοί








ThessFest

Follow filmfestivalgr on Twitter
 Αναζήτηση
Θέματα  
Σκηνοθέτης
Ταινία