english αρχική επικοινωνία πλοήγηση συνδέσεις        Επιστροφή στο www.filmfestival.gr  
 Διεθνές Διαγωνιστικό
 Ανοιχτοί Ορίζοντες
 Eλληνικές Ταινίες 2012
 Ματιές στα Βαλκάνια
 Αφιερώματα - Ανοιχτοί Ορίζοντες
 Νυκτερινές Εικόνες
 Βραβεία LUX Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
 Νεανική Οθόνη
 POSITIF Screening
 Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Σκηνοθεσία
Aki Kaurismaki

Φιλμογραφία
1981 The Saimaa Gesture (συν-σκηνοθεσία Mika Kaurismäki)
1983 Έγκλημα και τιμωρία
1985 Calamari Union
1986 Σκιές στον παράδεισο
1986 Rocky VI (μμ)
1987 Ο Άμλετ κάνει μπίζνες
1987 Thru the Wire (μμ)
1987 Rich Little Bitch (μμ)
1988 Άριελ
1988 L.A. Woman (μμ)
1989 Οι Λένινγκραντ Κάουμποϊς πάνε Αμέρικα
1989 Dirty Hands (TV)
1989 Η γυναίκα με τα σπίρτα
1990 Προσέλαβα έναν επαγγελματία δολοφόνο
1991 Μποέμικη ζωή
1991 Those Were the Days (μμ)
1992 These Boots (μμ)
1993 Total Balalaika Show (ντοκ)
1993 Θα φας το κεφάλι σου, Τατιάνα
1993 Leningrad Cowboys Meet Moses
1996 Μακριά πετούν τα σύννεφα
1999 Ο Γιούχα
2002 Dogs Have No Hell (μμ)
2002 Ο άνθρωπος χωρίς παρελθόν
2004 Bico (μμ)
2006 Φώτα στο σούρουπο
2007 The Foundry (μμ)
2011 Το λιμάνι της Χάβρης
2012 El centro histórico (συν-σκηνοθεσία/: Pedro Costa, Victor Erice, Manoel de Oliveira)

Βιογραφία
Ο Άκι Καουρισμάκι γεννήθηκε το 1957, μεγάλωσε στην εποχή της «τρομοκρατίας της τηλεόρασης» και προσπάθησε (και κατάφερε) να προσκολληθεί στις αδιαχώριστες πραγματικότητες της αληθινής ζωής και του σινεμά με βάθος που καθιστά δυνατό μόνο το φιλμ 35χιλ. – το φως στον αντίποδα των ηλεκτρονικών συσκευών, η ομορφιά της χειροτεχνικής παράδοσης στον αντίποδα τoυ τεχνολογικής λαίλαπας... Δεν έχει χρησιμοποιήσει κανένα άλλο υλικό, πολλώ δε μάλλον το βίντεο, και είναι απλώς πολύ περήφανος που αποτελεί συνέχεια της παράδοσης του «πραγματικού σινεμά». Το μινιμαλιστικό ύφος του είναι το σήμα κατατεθέν του (όπως και του σπουδαίου Τίμο Σάλμινεν, διευθυντή φωτογραφίας σε όλες τις ταινίες του). Δεν πέρασε ποτέ το κατώφλι της Φινλανδικής Σχολής Κινηματογράφου – καθώς θεωρήθηκε ύποπτος για υπερβολικό κυνισμό. Οι ταινίες του βρίθουν από παραθέματα (Ο Γιούχα θα πρέπει να έχει παραπάνω από εκατό, κατά τα λεγόμενά του), που όμως παραμένουν αδιόρατα, κομμάτια ενός ασταμάτητου διαλόγου όπου στοιχεία της κινηματογραφικής κουλτούρας αποκαλύπτουν πραγματικότητες του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της ψυχής των ανθρώπων, όπως είναι σήμερα και όπως ήταν στην τρυφερή παιδική ηλικία του Άκι. Αν και ελάχιστοι ξένοι θεατές αναγνωρίζουν τις αναφορές, στο έργο του είναι πανταχού παρόντα τα διακριτικά στοιχεία της φινλανδικής κουλτούρας, «αντικείμενα αγάπης» και αναφορές σε γνωστές πηγές αθάνατων έργων της φινλανδικής λογοτεχνίας, της ζωγραφικής και, φυσικά, της ποπ μουσικής (ή των αγαπημένων μας ταινιών).

Άκι Καουρισμάκι

Άριελ / Aki Kaurismaki

Ο Τάιστο κάθεται σ’ ένα καφέ με τον πατέρα του, ο οποίος του δίνει τα κλειδιά τού κάμπριο αυτοκινήτου του και τον προτρέπει να κάνει κάτι με τη ζωή του – προτού ο ίδιος δώσει τέλος στη δική του. Με χαλασμένη την οροφή, ο Τάιστο οδηγεί μέσα στην κακοκαιρία και τα χιόνια ώσπου φτάνει στο Ελσίνκι. Μια μέρα θα τον δείρουν και θα του κλέψουν τα χρήματα, αλλά σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, θα ξυπνήσει το πρωί και θα συνεχίσει τη ζωή του. Παρά την ατυχία του, γνωρίζει την αεικίνητη Ιρμέλι. «Θα εξαφανιστείς το πρωί;» τον ρωτάει την πρώτη νύχτα που περνάνε μαζί. «Όχι, θα είμαστε μαζί για πάντα» απαντά ο Τάιστο, και πράγματι έρχεται να μείνει μαζί μ’ εκείνη και τον γιο της. Όταν συναντά έναν από τους άντρες που τον χτύπησαν, ο Τάιστο αποφασίζει να τον εκδικηθεί – με απρόσμενες συνέπειες.


Σκηνοθεσία:Aki Kaurismaki
Σενάριο:Aki Kaurismäki
Διεύθυνση Φωτογραφίας:Timo Salminen
Μοντάζ:Raija Talvio
Ήχος:Jouko Lumme
Μουσική:Bill Casey, Melrose, Rauli Somerjoki, Taisto Tammi, Olavi Virta
Καλλιτεχνική Διεύθυνση:Risto Karhula
Κοστούμια:Tuula Hilkamo
Με τους:Turo Pajala (Taisto Kasurinen), Susanna Haavisto (Irmeli Pihlaja), Matti Pellonpää (Mikkonen), Eetu Hilkamo (Riku)
Παγκόσμια εκμετάλλευση:The Match Factory GmbH, Germany Michael Weber T. +49 221 539 709-0 F. +49 221 539 709-10 info@matchfactory.de www.the-match-factory.com
Παραγωγός:Aki Kaurismäki
Παραγωγή:Villealfa Filmproductions Oy, Finland
Χώρα Παραγωγής:Φινλανδία
Φορμά:35mm Έγχρωμο
Διάρκεια:74'
Έτος Παραγωγής:1988
Χάλκινος Άγιος Γεώργιος (Turo Pajala), Βραβείο FIPRESCI  – Moscow IFF 1989
Βραβείο Καλύτερης Ξένης Ταινίας – Βραβεία Ένωσης Κριτικών ΗΠΑ 1991
Πρόγραμμα Προβολών
ΦPINTA ΛIAΠΠA:Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2012 - 18:00 | ID:044
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ:Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2012 - 17:00 | ID:624
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ:Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012 - 22:00 | ID:926
Επιστροφή
Χορηγοί








ThessFest

Follow filmfestivalgr on Twitter
 Αναζήτηση
Θέματα  
Σκηνοθέτης
Ταινία