english αρχική επικοινωνία πλοήγηση συνδέσεις        Επιστροφή στο www.filmfestival.gr  
 Διεθνές Διαγωνιστικό
 Ανοιχτοί Ορίζοντες
 Eλληνικές Ταινίες 2012
 Ματιές στα Βαλκάνια
 Αφιερώματα - Ανοιχτοί Ορίζοντες
 Νυκτερινές Εικόνες
 Βραβεία LUX Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
 Νεανική Οθόνη
 POSITIF Screening
 Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Σκηνοθεσία
Aki Kaurismaki

Φιλμογραφία
1981 The Saimaa Gesture (συν-σκηνοθεσία Mika Kaurismäki)
1983 Έγκλημα και τιμωρία
1985 Calamari Union
1986 Σκιές στον παράδεισο
1986 Rocky VI (μμ)
1987 Ο Άμλετ κάνει μπίζνες
1987 Thru the Wire (μμ)
1987 Rich Little Bitch (μμ)
1988 Άριελ
1988 L.A. Woman (μμ)
1989 Οι Λένινγκραντ Κάουμποϊς πάνε Αμέρικα
1989 Dirty Hands (TV)
1989 Η γυναίκα με τα σπίρτα
1990 Προσέλαβα έναν επαγγελματία δολοφόνο
1991 Μποέμικη ζωή
1991 Those Were the Days (μμ)
1992 These Boots (μμ)
1993 Total Balalaika Show (ντοκ)
1993 Θα φας το κεφάλι σου, Τατιάνα
1993 Leningrad Cowboys Meet Moses
1996 Μακριά πετούν τα σύννεφα
1999 Ο Γιούχα
2002 Dogs Have No Hell (μμ)
2002 Ο άνθρωπος χωρίς παρελθόν
2004 Bico (μμ)
2006 Φώτα στο σούρουπο
2007 The Foundry (μμ)
2011 Το λιμάνι της Χάβρης
2012 El centro histórico (συν-σκηνοθεσία/: Pedro Costa, Victor Erice, Manoel de Oliveira)

Βιογραφία
Ο Άκι Καουρισμάκι γεννήθηκε το 1957, μεγάλωσε στην εποχή της «τρομοκρατίας της τηλεόρασης» και προσπάθησε (και κατάφερε) να προσκολληθεί στις αδιαχώριστες πραγματικότητες της αληθινής ζωής και του σινεμά με βάθος που καθιστά δυνατό μόνο το φιλμ 35χιλ. – το φως στον αντίποδα των ηλεκτρονικών συσκευών, η ομορφιά της χειροτεχνικής παράδοσης στον αντίποδα τoυ τεχνολογικής λαίλαπας... Δεν έχει χρησιμοποιήσει κανένα άλλο υλικό, πολλώ δε μάλλον το βίντεο, και είναι απλώς πολύ περήφανος που αποτελεί συνέχεια της παράδοσης του «πραγματικού σινεμά». Το μινιμαλιστικό ύφος του είναι το σήμα κατατεθέν του (όπως και του σπουδαίου Τίμο Σάλμινεν, διευθυντή φωτογραφίας σε όλες τις ταινίες του). Δεν πέρασε ποτέ το κατώφλι της Φινλανδικής Σχολής Κινηματογράφου – καθώς θεωρήθηκε ύποπτος για υπερβολικό κυνισμό. Οι ταινίες του βρίθουν από παραθέματα (Ο Γιούχα θα πρέπει να έχει παραπάνω από εκατό, κατά τα λεγόμενά του), που όμως παραμένουν αδιόρατα, κομμάτια ενός ασταμάτητου διαλόγου όπου στοιχεία της κινηματογραφικής κουλτούρας αποκαλύπτουν πραγματικότητες του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της ψυχής των ανθρώπων, όπως είναι σήμερα και όπως ήταν στην τρυφερή παιδική ηλικία του Άκι. Αν και ελάχιστοι ξένοι θεατές αναγνωρίζουν τις αναφορές, στο έργο του είναι πανταχού παρόντα τα διακριτικά στοιχεία της φινλανδικής κουλτούρας, «αντικείμενα αγάπης» και αναφορές σε γνωστές πηγές αθάνατων έργων της φινλανδικής λογοτεχνίας, της ζωγραφικής και, φυσικά, της ποπ μουσικής (ή των αγαπημένων μας ταινιών).

Άκι Καουρισμάκι

Μποέμικη ζωή / Aki Kaurismaki

Ο Ροδόλφο, πρόσφυγας από την Αλβανία και μεγάλος ζωγράφος, ο Μαρσέλ, Γάλλος ποιητής, και ο Σονάρ, μεγάλος Ιρλανδός συνθέτης, γνωρίζονται κατά τύχη, καθώς κυνηγούν στο ίδιο πεδίο μάχης, με κάθε μέσο που διαθέτουν, το θηρίο που ονομάζεται «νόμισμα πέντε φράγκων». Δεν μπορούν να κάνουν δέκα βήματα στο δρόμο χωρίς να συναντήσουν κάποιο γνωστό, ή τριάντα βήματα, οπουδήποτε, χωρίς να συναντήσουν κάποιον πιστωτή τους. Αυτή η μελαγχολική κωμωδία –που είναι στην πραγματικότητα ένα μελόδραμα– αφηγείται τη ζωή τους, ειδικά σε σχέση με τις Μιμί και Μυζέτ, δυο μορφονιές από την επαρχία που βρίσκονται χαμένες στο χάος της μεγαλούπολης, αλλά και με άλλους κοινούς ανθρώπους, όπως ο σπιτονοικοκύρης ή οι αστυνομικοί του τμήματος αλλοδαπών. Η καθημερινή τους επιβίωση απαιτεί δεξιοτεχνία. Στην ταινία αναπτύσσεται μια ξεχωριστή γλώσσα, ένα δάνειο από το μπλα-μπλα στα ατελιέ των καλλιτεχνών, και την αργκό στα παρασκήνια των θεάτρων και τα γραφεία των εφημερίδων. Η υπόθεση της ταινίας είναι τόσο πολύπλοκη, που θα έπρεπε να διοριστεί ειδική επιτροπή για να την ξεμπερδέψει. Όσο για τις γυναίκες που θα δουν την ταινία, ας προμηθευτούν χαρτομάντιλα, γιατί το τέλος της θα είναι πιο θλιβερό κι απ’ τη Γέφυρα του Βατερλώ.


Σκηνοθεσία:Aki Kaurismaki
Σενάριο:Aki Kaurismäki,βασισμένο στο μυθιστόρημα του HenriMurger, Scènes de la vie de Bohème
Διεύθυνση Φωτογραφίας:Timo Salminen
Μοντάζ:Veikko Aaltonen
Ήχος:Jouko Lumme, Timo Linnasalo
Κοστούμια:Simon Murray
Με τους:Matti Pellonpää (Rodolpho), Evelyne Didi (Mimi), André Wilms (Marcel), Kari Väänänen (Schaunard), Christine Murillo (Musette), Jean-Pierre Léaud (Blancheron), Laika (Baudelaire)
Παγκόσμια εκμετάλλευση:The Match Factory GmbH, (Michael Weber) Germany T. +49 221 539 709-0 F. +49 221 539 709-10 info@matchfactory.de www.the-match-factory.com
Ελληνική διανομή:Rosebud Films (Ζήνος Παναγιωτίδης) T. +30 210 6786 503 F. +30 210 6740 073 zpan@odeon.gr www.odeon.gr
Σχεδιασμός Παραγωγής:John Ebden
Παραγωγός:Aki Kaurismäki
Παραγωγή:Sputnik Oy, Finland T.+358 9 6877 100 F.+358 9 6877 1010 sputnik@sputnik.fi
Χώρα Παραγωγής:Φινλανδία-Γαλλία-Σουηδία-Γερμανία
Συμπαραγωγή:Pyramide Productions & Films A2 (France) & The Swedish Film Institute (Sweden) & Pandora Films GmbH (Germany)
Φορμά:35mm Ασπρόμαυρο
Διάρκεια:100'
Έτος Παραγωγής:1991
Η προβολή πραγματοποιείται στο πλάσιο της Ημέρας Γαλλοφωνίας
Βραβείο FIPRESCI – Forum of New Cinema, Berlin IFF 1992
Βραβείο Α' Aνδρικού (Matti Pellonpää), Β' Aνδρικού Pόλου (André Wilms) – European Film Awards, 1992

Πρόγραμμα Προβολών
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ:Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2012 - 17:00 | ID:024
OΛYMΠION:Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2012 - 11:00 | ID:111
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ:Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2012 - 22:00 | ID:326
Επιστροφή
Χορηγοί








ThessFest

Follow filmfestivalgr on Twitter
 Αναζήτηση
Θέματα  
Σκηνοθέτης
Ταινία