english αρχική επικοινωνία πλοήγηση συνδέσεις        Επιστροφή στο www.filmfestival.gr  
 Διεθνές Διαγωνιστικό
 Ανοιχτοί Ορίζοντες
 Eλληνικές Ταινίες 2012
 Ματιές στα Βαλκάνια
 Αφιερώματα - Ανοιχτοί Ορίζοντες
 Νυκτερινές Εικόνες
 Βραβεία LUX Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
 Νεανική Οθόνη
 POSITIF Screening
 Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Σκηνοθεσία
Aki Kaurismaki

Φιλμογραφία
1981 The Saimaa Gesture (συν-σκηνοθεσία Mika Kaurismäki)
1983 Έγκλημα και τιμωρία
1985 Calamari Union
1986 Σκιές στον παράδεισο
1986 Rocky VI (μμ)
1987 Ο Άμλετ κάνει μπίζνες
1987 Thru the Wire (μμ)
1987 Rich Little Bitch (μμ)
1988 Άριελ
1988 L.A. Woman (μμ)
1989 Οι Λένινγκραντ Κάουμποϊς πάνε Αμέρικα
1989 Dirty Hands (TV)
1989 Η γυναίκα με τα σπίρτα
1990 Προσέλαβα έναν επαγγελματία δολοφόνο
1991 Μποέμικη ζωή
1991 Those Were the Days (μμ)
1992 These Boots (μμ)
1993 Total Balalaika Show (ντοκ)
1993 Θα φας το κεφάλι σου, Τατιάνα
1993 Leningrad Cowboys Meet Moses
1996 Μακριά πετούν τα σύννεφα
1999 Ο Γιούχα
2002 Dogs Have No Hell (μμ)
2002 Ο άνθρωπος χωρίς παρελθόν
2004 Bico (μμ)
2006 Φώτα στο σούρουπο
2007 The Foundry (μμ)
2011 Το λιμάνι της Χάβρης
2012 El centro histórico (συν-σκηνοθεσία/: Pedro Costa, Victor Erice, Manoel de Oliveira)

Βιογραφία
Ο Άκι Καουρισμάκι γεννήθηκε το 1957, μεγάλωσε στην εποχή της «τρομοκρατίας της τηλεόρασης» και προσπάθησε (και κατάφερε) να προσκολληθεί στις αδιαχώριστες πραγματικότητες της αληθινής ζωής και του σινεμά με βάθος που καθιστά δυνατό μόνο το φιλμ 35χιλ. – το φως στον αντίποδα των ηλεκτρονικών συσκευών, η ομορφιά της χειροτεχνικής παράδοσης στον αντίποδα τoυ τεχνολογικής λαίλαπας... Δεν έχει χρησιμοποιήσει κανένα άλλο υλικό, πολλώ δε μάλλον το βίντεο, και είναι απλώς πολύ περήφανος που αποτελεί συνέχεια της παράδοσης του «πραγματικού σινεμά». Το μινιμαλιστικό ύφος του είναι το σήμα κατατεθέν του (όπως και του σπουδαίου Τίμο Σάλμινεν, διευθυντή φωτογραφίας σε όλες τις ταινίες του). Δεν πέρασε ποτέ το κατώφλι της Φινλανδικής Σχολής Κινηματογράφου – καθώς θεωρήθηκε ύποπτος για υπερβολικό κυνισμό. Οι ταινίες του βρίθουν από παραθέματα (Ο Γιούχα θα πρέπει να έχει παραπάνω από εκατό, κατά τα λεγόμενά του), που όμως παραμένουν αδιόρατα, κομμάτια ενός ασταμάτητου διαλόγου όπου στοιχεία της κινηματογραφικής κουλτούρας αποκαλύπτουν πραγματικότητες του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της ψυχής των ανθρώπων, όπως είναι σήμερα και όπως ήταν στην τρυφερή παιδική ηλικία του Άκι. Αν και ελάχιστοι ξένοι θεατές αναγνωρίζουν τις αναφορές, στο έργο του είναι πανταχού παρόντα τα διακριτικά στοιχεία της φινλανδικής κουλτούρας, «αντικείμενα αγάπης» και αναφορές σε γνωστές πηγές αθάνατων έργων της φινλανδικής λογοτεχνίας, της ζωγραφικής και, φυσικά, της ποπ μουσικής (ή των αγαπημένων μας ταινιών).

Άκι Καουρισμάκι

Το λιμάνι της Χάβρης / Aki Kaurismaki

Ο Μαρσέλ Μαρξ, πρώην συγγραφέας και γνωστός μποέμ, έχει αποσυρθεί ως αυτοεξόριστος στο λιμάνι της Χάβρης, όπου και θεωρεί πως έχει έρθει σε στενότερη επαφή με τους ανθρώπους, προσφέροντάς τους τις υπηρεσίες του ως λούστρου, επάγγελμα τίμιο, αλλά όχι και τόσο επικερδές. Έχει ξεχάσει το όνειρό του να φέρει την επανάσταση στο χώρο των γραμμάτων και ζει ευτυχισμένα στο τρίγωνο που ορίζεται από το αγαπημένο του μπαρ, τη δουλειά του και τη σύζυγό του, Αρλετί, ώσπου η μοίρα φέρνει στο διάβα του έναν ανήλικο μετανάστη από τα βάθη της Αφρικής. Καθώς η Αρλετί αρρωσταίνει βαριά, ο Μαρσέλ πρέπει να καταρρίψει γι’ άλλη μια φορά το τείχος της ανθρώπινης αδιαφορίας, με μόνο όπλο την έμφυτη αισιοδοξία του και την ακλόνητη αλληλεγγύη των ανθρώπων της γειτονιάς. Συναντά όμως αντίσταση από σύσσωμο τον τυφλό μηχανισμό του δυτικότροπα οργανωμένου κράτους, που αυτή τη φορά εκπροσωπείται από τον αστυνομικό κλοιό, ο οποίος ολοένα και σφίγγει γύρω από το προσφυγόπουλο. Ήρθε η ώρα ο Μισέλ να γυαλίσει τα παπούτσια του και να τρίξει τα δόντια του.


Σκηνοθεσία:Aki Kaurismaki
Σενάριο:Aki Kaurismäki
Διεύθυνση Φωτογραφίας:Timo Salminen
Μοντάζ:Timo Linnasalo
Ήχος:Tero Malmberg
Κοστούμια:Fred Cambier
Με τους:André Wilms (Marcel Marx), Kati Outinen (Arletty), Blondin Miguel (Idrissa), Jean-Pierre Darroussin (Monet), Elina Salo (Claire), Quoc-Dung Nguyen (Chang), Evelyne Didi (Yvette), Jean-Pierre Léaud (χαφιές), Laika
Παγκόσμια εκμετάλλευση:The Match Factory GmbH, (Michael Weber) Germany T. +49 221 539 709-0 F. +49 221 539 709-10 info@matchfactory.de www.the-match-factory.com
Ελληνική διανομή:Feelgood Entertainment (Ειρήνη Σουγανίδου) T. +30 211 9967 000 F. +30 211 9967 373 info@feelgoodentertainment.gr www.feelgoodentertainment.gr AMA Films (Γιώργος Στεργιάκης) T. +30 210 322 1925 F. +30 210 321 4998 amafilms@amafilms.gr www.amafilms.gr
Σχεδιασμός Παραγωγής:Wouter Zoon
Παραγωγός:Aki Kaurismäki, Fabienne Vonier, Pyramide International, Reinhard Brundig
Παραγωγή:Sputnik Oy, Finland T.+358 9 6877 100 F.+358 9 6877 1010 & Pyramide International, France T. +33 1 4296 0220 F.+33 1 4020 0551 sputnik@sputnik.fi lgarzon@pyramidefilms.com www.pyramidefilms.com& Pandora Film Produktion, Germany T. +49 221 973 320 F. +49 221 973 329 www.pandorafilm.com
Χώρα Παραγωγής:Φινλανδία-Γαλλία-Γερμανία
Συμπαραγωγή:Arte France Cinéma (France) & ZDF/Arte (Germany)
Φορμά:35mm Έγχρωμο
Διάρκεια:93'
Έτος Παραγωγής:2011
Βραβείο FIPRESCI, Ειδική μνεία της Οικουμενικής Επιτροπής – Cannes IFF 2011
Βραβείο Κοινού – Reykjavik IFF 2011
Πρόγραμμα Προβολών
OΛYMΠION:Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2012 - 20:00 | ID:315
Επιστροφή
Χορηγοί








ThessFest

Follow filmfestivalgr on Twitter
 Αναζήτηση
Θέματα  
Σκηνοθέτης
Ταινία