english αρχική επικοινωνία πλοήγηση συνδέσεις        Επιστροφή στο www.filmfestival.gr  
 Διεθνές Διαγωνιστικό
 Ανοιχτοί Ορίζοντες
 Eλληνικές Ταινίες 2012
 Ματιές στα Βαλκάνια
 Αφιερώματα - Ανοιχτοί Ορίζοντες
 Νυκτερινές Εικόνες
 Βραβεία LUX Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
 Νεανική Οθόνη
 POSITIF Screening
 Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Σκηνοθεσία
Cristian Mungiu

Φιλμογραφία
1997 Μαριάνα (μμ)
1998 Το χέρι τουΠαουλίστα (μμ)
1999 Τίποτα στην τύχη (μμ)
2000 Η χορωδία των πυροσβεστών (μμ)
2000 Ζάπινγκ(μμ)
2002 Δύση
2005 Το κορίτσι με τη γαλοπούλα  (επεισόδιο από την ταινία Lost and Found)
2007 4 μήνες, 3 εβδομάδες και 2 μέρες
2009 Ιστορίες από τη Χρυσή Εποχή
2012 Πίσω από τους λόφους

Βιογραφία
Γεννήθηκε στο Ιάσιο της Ρουμανίας, το 1968. Σπούδασε αγγλική και αμερικανική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Ιασίου και εργάστηκε για λίγα χρόνια ως καθηγητής και δημοσιογράφος. Στη συνέχεια σπούδασε σκηνοθεσία στην Πανεπιστημιακή Σχολή Κινηματογράφου του Βουκουρεστίου. Αφού αποφοίτησε, το 1998, γύρισε αρκετές ταινίες μικρού μήκους. Η πρώτη του μεγάλου μήκους, με τίτλο Δύση, επιλέχτηκε στο «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών» του Φεστιβάλ Καννών το 2002 και διακρίθηκε σε πολλά φεστιβάλ. Το 2003 ίδρυσε τη δική του εταιρία παραγωγής, τη Mobra Films. Το 2007, έγραψε και σκηνοθέτησε τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, 4 μήνες, 3 εβδομάδες και 2 μέρες, που προβλήθηκε στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών. Η ταινία κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα, και ήταν η πρώτη φορά που το βραβείο αυτό δόθηκε σε Ρουμάνο σκηνοθέτη. Η ταινία του Πίσω από τους λόφους γυρίστηκε το 2012 και επιλέχθηκε στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών, όπου έλαβε το βραβείο Καλύτερου Σεναρίου και Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας (εξ ημισείας στις Cristina Flutur και Cosmina Stratan). Η ταινία είναι η υποψηφιότητα της Ρουμανίας για το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Αφιέρωμα στον Κριστιάν Μουντζίου

Δύση / Cristian Mungiu

Στη Ρουμανία, η ζωή δεν έχει και πολλά να προσφέρει, και όλοι θέλουν να φύγουν. Ο Λούτσι και η αρραβωνιαστικιά του, Σορίνα, μένουν ξαφνικά άστεγοι. Ο πατέρας της Σορίνα θα μπορούσε να δώσει λύση, αλλά δυστυχώς έχει πεθάνει εδώ και χρόνια. Το ζευγάρι, αποζητώντας πνευματική καθοδήγηση, προσφεύγει στο μνήμα του, όπου σαν σημάδι απ’ τα ουράνια, ένα μπουκάλι πέφτει από ψηλά στο κεφάλι της Σορίνα. Ο Ζερόμ, ένας νεαρός Γάλλος που βρέθηκε εκεί τυχαία, την πηγαίνει στο νοσοκομείο. Η Σορίνα βλέπει στο πρόσωπό του τη μόνη ευκαιρία για να βγει από το αδιέξοδο κι αποφασίζει αμέσως να μείνει μαζί του. Ελπίζοντας να ξανακερδίσει τη Σορίνα, ο Λούτσι πιάνει δουλειά ως «άνθρωπος-μπουκάλι» σε καμπάνια προώθησης μιας μάρκας μπύρας. Εκεί θα γνωρίσει τη Μικαέλα, της οποίας ο αρραβωνιαστικός δεν εμφανίστηκε στην εκκλησία τη μέρα που ήταν να παντρευτούν...


Σκηνοθεσία:Cristian Mungiu
Σενάριο:Cristian Mungiu
Διεύθυνση Φωτογραφίας:Vivi Drăgan Vasile
Μοντάζ:Nita Chivulescu
Ήχος:Andrei Pap
Μουσική:Petru Mărgineanu, Ioan Gyuri Pascu
Καλλιτεχνική Διεύθυνση:Eva Szantai
Κοστούμια:Ana Ioneci
Με τους:Alexandru Papadopol (Luci), Anca Androne (Sorina), Doral Vişan (πατέρας της Μικαέλα), Tania Popa (Michaela), Coca Bloos (μητέρα της Μικαέλα), Ioan Gyuri Pascu, Tora Vasilescu
Παγκόσμια εκμετάλλευση:Romanian Film Centre, Romania T.-F. +40 21 310 0672 asalcudeanu@yahoo.com www.cncinema.abt.ro
Παραγωγός:Dan Badea
Παραγωγή:Temple Film, Romania T.+40 723 232 121 christina@templefilm.ro www.templefilm.ro & National Film Center, Romania T. +40 21 310 4301 F.+40 21 310 4300 cnc@cncinema.ro www.cncinema.abt.ro
Χώρα Παραγωγής:Ρουμανία
Φορμά:35mm Έγχρωμο
Διάρκεια:105'
Έτος Παραγωγής:2002
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας –Transylvania IFF 2002
Βραβείο Κοινού  –Thessaloniki IFF 2002
Βραβείο Καλύτερου Νέου Σκηνοθέτη  – Leeds IFF 2002
Βραβείο Nova  –Mediterranean IFF 2002
Βραβείο FIPRESCI  – Sofia IFF, 2003
Πρόγραμμα Προβολών
ΣTAYPOΣ TOPNEΣ:Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2012 - 23:00 | ID:066
ΣTAYPOΣ TOPNEΣ:Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2012 - 23:00 | ID:466
Επιστροφή
Χορηγοί








ThessFest

Follow filmfestivalgr on Twitter
 Αναζήτηση
Θέματα  
Σκηνοθέτης
Ταινία