english αρχική επικοινωνία πλοήγηση συνδέσεις        Επιστροφή στο www.filmfestival.gr  
 Διεθνές Διαγωνιστικό
 Ανοιχτοί Ορίζοντες
 Eλληνικές Ταινίες 2012
 Ματιές στα Βαλκάνια
 Αφιερώματα - Ανοιχτοί Ορίζοντες
 Νυκτερινές Εικόνες
 Βραβεία LUX Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
 Νεανική Οθόνη
 POSITIF Screening
 Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Σκηνοθεσία
Cristian Mungiu

Φιλμογραφία
1997 Μαριάνα (μμ)
1998 Το χέρι τουΠαουλίστα (μμ)
1999 Τίποτα στην τύχη (μμ)
2000 Η χορωδία των πυροσβεστών (μμ)
2000 Ζάπινγκ(μμ)
2002 Δύση
2005 Το κορίτσι με τη γαλοπούλα  (επεισόδιο από την ταινία Lost and Found)
2007 4 μήνες, 3 εβδομάδες και 2 μέρες
2009 Ιστορίες από τη Χρυσή Εποχή
2012 Πίσω από τους λόφους

Βιογραφία
Γεννήθηκε στο Ιάσιο της Ρουμανίας, το 1968. Σπούδασε αγγλική και αμερικανική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Ιασίου και εργάστηκε για λίγα χρόνια ως καθηγητής και δημοσιογράφος. Στη συνέχεια σπούδασε σκηνοθεσία στην Πανεπιστημιακή Σχολή Κινηματογράφου του Βουκουρεστίου. Αφού αποφοίτησε, το 1998, γύρισε αρκετές ταινίες μικρού μήκους. Η πρώτη του μεγάλου μήκους, με τίτλο Δύση, επιλέχτηκε στο «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών» του Φεστιβάλ Καννών το 2002 και διακρίθηκε σε πολλά φεστιβάλ. Το 2003 ίδρυσε τη δική του εταιρία παραγωγής, τη Mobra Films. Το 2007, έγραψε και σκηνοθέτησε τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, 4 μήνες, 3 εβδομάδες και 2 μέρες, που προβλήθηκε στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών. Η ταινία κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα, και ήταν η πρώτη φορά που το βραβείο αυτό δόθηκε σε Ρουμάνο σκηνοθέτη. Η ταινία του Πίσω από τους λόφους γυρίστηκε το 2012 και επιλέχθηκε στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών, όπου έλαβε το βραβείο Καλύτερου Σεναρίου και Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας (εξ ημισείας στις Cristina Flutur και Cosmina Stratan). Η ταινία είναι η υποψηφιότητα της Ρουμανίας για το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Αφιέρωμα στον Κριστιάν Μουντζίου

4 μήνες, 3 εβδομάδες και 2 μέρες / Cristian Mungiu

Η Οτίλια κι η Γκαμπίτσα είναι συγκάτοικοι σε δωμάτιο της φοιτητικής εστίας. Είναι συμφοιτήτριες στο πανεπιστήμιο σε μια μικρή πόλη της Ρουμανίας, τα τελευταία χρόνια του κομμουνισμού. Μια μέρα, η Οτίλια κλείνει ένα δωμάτιο σ’ ένα φτηνό ξενοδοχείο. Το απόγευμα, πρόκειται να συναντήσουν κάποιον κύριο Μπέμπε. Η Γκαμπίτσα είναι έγκυος, η έκτρωση είναι παράνομη και καμιά απ’ τις δύο δεν είχε αντίστοιχη εμπειρία στο παρελθόν. Η ταινία είναι κομμάτι ενός κύκλου ταινιών ονόματι Ιστορίες από τη Χρυσή Εποχή – μια υποκειμενική ιστορία του κομμουνισμού στη Ρουμανία, ιδωμένη μέσα από τους αστικούς θρύλους της. Στόχος του κύκλου είναι να μιλήσει για εκείνη την περίοδο χωρίς να γίνεται άμεση αναφορά στον κομμουνισμό, αλλά μέσα από διαφορετικές ιστορίες γύρω από προσωπικές επιλογές σε μια πολύ δύσκολη εποχή,κατά την οποία οι άνθρωποι έπρεπε να ζουν λες και ήταν φυσιολογική.


Σκηνοθεσία:Cristian Mungiu
Σενάριο:Cristian Mungiu
Διεύθυνση Φωτογραφίας:Oleg Mutu
Μοντάζ:Dana Bunescu
Ήχος:Titi Fleancu, Dana Bunescu, Cristian Tarnoveţchi
Καλλιτεχνική Διεύθυνση:Michaela Poenaru
Κοστούμια:Dana Istrate
Με τους:Anamaria Marinca (Otilia), Vlad Ivanov (Dr.Bebe), Laura Vasiliu (Găbiţa), Alexandru Potoceanu (Adi)
Παγκόσμια εκμετάλλευση:Wild Bunch, France T. +33 1 5301 5020 F. +33 1 5301 5049 www.wildbunch.biz
Ελληνική διανομή:Σπέντζος Φιλμ ΑΕ Ειρήνη Παπαδάκη Τ. +30 210 3839 463 F. +30 210 3821 438 spentzos@otenet.gr www.spentzosfilm.gr
Παραγωγός:Oleg Mutu, Cristian Mungiu
Παραγωγή:Mobra Films, Romania T.-F. +40 21 666 4827 info@mobrafilms.ro www.mobrafilms.ro
Χώρα Παραγωγής:Ρουμανία
Συμπαραγωγή:Saga Film, Romania T. +40 21 317 3360 F. +40 21 317 3364 sagafilm@sagafilm.ro www.sagafilm.ro
Φορμά:35mm Έγχρωμο
Διάρκεια:113'
Έτος Παραγωγής:2007
Χρυσός Φοίνικας,Βραβείο FIPRESCI, Βραβείο Γαλλικής Εθνικής Διοίκησης Εκπαίδευσης  – Cannes IFF 2007
Βραβείο FIPRESCI Καλύτερης Ταινίας της Χρονιάς  – San Sebastián IFF 2007
Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας & Ταινίας – European Film Academy 2007 
Βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας - Ένωση Αμερικανών Κριτικών Κινηματογράφου
Πρόγραμμα Προβολών
ΣTAYPOΣ TOPNEΣ:Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2012 - 20:30 | ID:365
ΣTAYPOΣ TOPNEΣ:Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2012 - 20:30 | ID:665
Επιστροφή
Χορηγοί








ThessFest

Follow filmfestivalgr on Twitter
 Αναζήτηση
Θέματα  
Σκηνοθέτης
Ταινία