english αρχική επικοινωνία πλοήγηση συνδέσεις        Επιστροφή στο www.filmfestival.gr  
 Διεθνές Διαγωνιστικό
 Ανοιχτοί Ορίζοντες
 Eλληνικές Ταινίες 2012
 Ματιές στα Βαλκάνια
 Αφιερώματα - Ανοιχτοί Ορίζοντες
 Νυκτερινές Εικόνες
 Βραβεία LUX Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
 Νεανική Οθόνη
 POSITIF Screening
 Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Σκηνοθεσία
Cristian Mungiu

Φιλμογραφία
1997 Μαριάνα (μμ)
1998 Το χέρι τουΠαουλίστα (μμ)
1999 Τίποτα στην τύχη (μμ)
2000 Η χορωδία των πυροσβεστών (μμ)
2000 Ζάπινγκ(μμ)
2002 Δύση
2005 Το κορίτσι με τη γαλοπούλα  (επεισόδιο από την ταινία Lost and Found)
2007 4 μήνες, 3 εβδομάδες και 2 μέρες
2009 Ιστορίες από τη Χρυσή Εποχή
2012 Πίσω από τους λόφους

Βιογραφία
Γεννήθηκε στο Ιάσιο της Ρουμανίας, το 1968. Σπούδασε αγγλική και αμερικανική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Ιασίου και εργάστηκε για λίγα χρόνια ως καθηγητής και δημοσιογράφος. Στη συνέχεια σπούδασε σκηνοθεσία στην Πανεπιστημιακή Σχολή Κινηματογράφου του Βουκουρεστίου. Αφού αποφοίτησε, το 1998, γύρισε αρκετές ταινίες μικρού μήκους. Η πρώτη του μεγάλου μήκους, με τίτλο Δύση, επιλέχτηκε στο «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών» του Φεστιβάλ Καννών το 2002 και διακρίθηκε σε πολλά φεστιβάλ. Το 2003 ίδρυσε τη δική του εταιρία παραγωγής, τη Mobra Films. Το 2007, έγραψε και σκηνοθέτησε τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, 4 μήνες, 3 εβδομάδες και 2 μέρες, που προβλήθηκε στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών. Η ταινία κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα, και ήταν η πρώτη φορά που το βραβείο αυτό δόθηκε σε Ρουμάνο σκηνοθέτη. Η ταινία του Πίσω από τους λόφους γυρίστηκε το 2012 και επιλέχθηκε στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών, όπου έλαβε το βραβείο Καλύτερου Σεναρίου και Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας (εξ ημισείας στις Cristina Flutur και Cosmina Stratan). Η ταινία είναι η υποψηφιότητα της Ρουμανίας για το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Αφιέρωμα στον Κριστιάν Μουντζίου

Πίσω από τους λόφους / Cristian Mungiu

Η Βοϊκίτσα και η Αλίνα μεγάλωσαν μαζί σε ορφανοτροφείο και στάθηκαν η μία στην άλλη, από την πρώτη δημοτικού, σαν να ήταν οικογένεια. Στα 19 της, η Αλίνα αποφασίζει να πάει να δουλέψει στη Γερμανία. Η Βοϊκίτσα βρίσκει καταφύγιο σ’ ένα ορθόδοξο μοναστήρι και γίνεται καλόγρια. Εκεί, δεν βρίσκει μόνο το Θεό, αλλά και την οικογένεια που δεν είχε ποτέ. Η Αλίνα επιστρέφει από τη Γερμανία και παλεύει να ξαναβάλει τη Βοϊκίτσα στη ζωή της. Εκείνη ζητά την άδεια να φύγει για λίγο από τη μονή, προκειμένου να βοηθήσει τη φίλη της, αλλά η απάντηση του παπά δεν αφήνει περιθώρια: όταν διαλέξεις το δρόμο του Θεού, δεν υπάρχει επιστροφή. Η Βοϊκίτσα δεν είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τη γαλήνη που έχει βρει, ενώ η Αλίνα δεν μπορεί να χωνέψει αυτήν της την απόφαση: τι απέγινε το κορίτσι που ήξερε παλιά; Η Αλίνα ξεκινά να παλεύει με όλες της τις δυνάμεις για να φέρει και πάλι τη Βοϊκίτσα κοντά της, αλλά ο Θεός είναι ο πιο δύσκολος αντίζηλος, και σύντομα οι άνθρωποι της μονής αρχίζουν να υποψιάζονται πως κάτι διαβολικό υπάρχει πίσω από τη δύναμη που παρακινεί την Αλίνα.


Σκηνοθεσία:Cristian Mungiu
Σενάριο:Cristian Mungiu, βασισμένο στα βιβλία της Tatiana Niculescu Bran
Διεύθυνση Φωτογραφίας:Oleg Mutu
Μοντάζ:Mircea Olteanu
Ήχος:Cristian Tarnoveţchi
Καλλιτεχνική Διεύθυνση:Călin Papură, Michaela Poenaru
Με τους:Cosmina Stratan (Voichiţa), Cristina Flutur (Alina), Valeriu Andriuţă (ιερέας), Dana Tapalagă (Ηγουμένη)
Παγκόσμια εκμετάλλευση:Wild Bunch, France T. +33 1 5301 5020 F. +33 1 5301 5049 www.wildbunch.biz
Ελληνική διανομή:Seven Films & Σπέντζος Φιλμ ΑΕ Γιάννης Δρέπας Τ.-F. +210 3818 777 drepas@sevenfilms.gr www.sevenfilms.gr
Παραγωγός:Cristian Mungiu, Pascal Caucheteux & Grégoire Sorlat,Vincent Maraval, Bobby Păunescu,Jean Labadi, Jean-Pierre & Luc Dardenne
Παραγωγή:Mobra Films, Romania T.-F.+40 21 666 4827 info@mobrafilms.ro www.mobrafilms.ro
Χώρα Παραγωγής:Ρουμανία-Γαλλία-Βέλγιο
Συμπαραγωγή:Why Not Productions (France) & Les Films du Fleuve (France) & France 3 Cinéma (France) & Mandragora Movies (Romania)
Φορμά:35mm Έγχρωμο
Διάρκεια:150'
Έτος Παραγωγής:2012
Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου & Α΄ Γυναικείου Ρόλου (εξημισείας στις Cosmina Stratan & Cristina Flutur) – Φεστιβάλ Καννών 2012
Πρόγραμμα Προβολών
OΛYMΠION:Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2012 - 20:00 | ID:515
ΣTAYPOΣ TOPNEΣ:Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2012 - 20:15 | ID:765
Επιστροφή
Χορηγοί








ThessFest

Follow filmfestivalgr on Twitter
 Αναζήτηση
Θέματα  
Σκηνοθέτης
Ταινία