Πρόγραμμα Προβολών
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014
Σάββατο, 1 Νοεμβρίου 2014
Κυριακή, 2 Νοεμβρίου 2014
Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου 2014
Τρίτη, 4 Νοεμβρίου 2014
Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2014
Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2014
Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2014
Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2014
Κυριακή, 9 Νοεμβρίου 2014

Το πρόγραμμα προβολών του 55ου Φ.Κ.Θ. είναι διαθέσιμο και σε μορφή .pdf

Όλες οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους.

Tο κάπνισμα δεν επιτρέπεται στους χώρους του Φεστιβάλ.

​Προσβάσιμες αίθουσες
Οι αίθουσες Ολύμπιον, Τώνια Μαρκετάκη, Φρίντα Λιάππα, Τζον Κασσαβέτης και Σταύρος Τορνές είναι προσβάσιμες σε άτομα με κινητικά προβλήματα.
Σκηνοθεσία
Ρόι Άντερσον

Φιλμογραφία
1967 Besoka sin son / Επίσκεψη στον γιο (μμ)
1968 Hamta en cykel / Κατεβάζοντας ένα ποδήλατο (μμ)
1969 Lordagen den 5:10 / Σάββατο 5:10 (μεσαίου μήκους)
1969 En karlekshistoria / Μια ερωτική ιστορία
1975 Giliap / Γκίλιαπ
1979 Sa fruktansvart onadigt / Αυτό δεν χρειαζότανε (ντοκ)
1987 Nagonting har hant / Κάτι συνέβη (μμ)
1989 Trygare kan ingen vara / Πιο ασφαλείς δεν γίνεται (μμ)
1991 Harlig ar jorden / Ο κόσμος της δόξας (μμ)
2000 Un Matin partout dans le monde / Ένα πρωινό σ’ ολόκληρο τον κόσμο (μμ, TV)
2000 Sanger fran andra vaningen / Τραγούδια από τον δεύτερο όροφο
2007 Du Levande / Εσείς, οι ζωντανοί
2014 En duva satt pa en gren och funderade på tillvaron / Ένα περιστέρι έκατσε σ’ ένα κλαδί συλλογιζόμενο την ύπαρξή του

Βιογραφία
Ο Ρόι Άντερσον γεννήθηκε το 1943 στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Το 1969 αποφοίτησε από τη Σουηδική Σχολή Κινηματογράφου και η πρώτη του ταινία, με τίτλο Σουηδική ερωτική ιστορία, κέρδισε τέσσερα βραβεία στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 1970. Το Γκίλιαπ, η δεύτερη ταινία του, παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Καννών, στο τμήμα «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών», το 1976. Το 1975, ξεκίνησε μια πρωτοποριακή καριέρα ως σκηνοθέτης στη διαφήμιση, κερδίζοντας συνολικά οκτώ Λεοντάρια των Καννών (Cannes Lions). Το 1981, ίδρυσε το Studio 24 στη Στοκχόλμη, προκειμένου να κάνει την παραγωγή και να γυρίζει ανεξάρτητος τις ταινίες του. Τότε ήταν που ανέπτυξε το μοναδικό του κινηματογραφικό ύφος. Μετά το Κάτι συνέβη και το Ο κόσμος της δόξας, δύο μικρού μήκους ταινίες που κέρδισαν περίβλεπτα βραβεία (σε φεστιβάλ όπως αυτό του Κλερμόν-Φεράν), γύρισε το Τραγούδια απ’ το δεύτερο όροφο, που κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών το 2000. Τα Τραγούδια, που ήταν το πρώτο μέρος της Τριλογίας των ζωντανών, ακολουθήθηκε από το Εσείς, οι ζωντανοί, που επίσης προβλήθηκε στις Κάννες. Οι ταινίες αυτές εδραίωσαν το προσωπικό του στυλ, που διακρίνεται από στατικά πλάνα και επιμελώς κατασκευασμένα ταμπλώ βιβάν, στοιχεία κωμωδίας του παραλόγου, όπως κι από έναν ουσιώδη ουμανισμό. Το 2009, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης τίμησε τον Άντερσον με μία έκθεση όπου παρουσιάστηκε όχι μόνο σύσσωμο το κινηματογραφικό του έργο, αλλά και ορισμένα από τα διαφημιστικά του σποτ. Το Ένα περιστέρι έκατσε σ’ ένα κλαδί συλλογιζόμενο την ύπαρξή του, η πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία του, είναι το τρίτο κομμάτι της τριλογίας, που ολοκληρώνεται μετά από 15 χρόνια.

Μια ερωτική ιστορία / Ρόι Άντερσον

Δύο έφηβοι γνωρίζονται και ερωτεύονται διστακτικά, με φόντο ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο, στην καρδιά ενός ειδυλλιακού σουηδικού καλοκαιριού. Αγνοώντας τους κοινωνικούς περιορισμούς, δημιουργούν με αθωότητα τον δικό τους μικρόκοσμο, σε αντίθεση με τις διαστρεβλωμένες σχέσεις, την απομάγευση και την ανία της ενήλικης ζωής γύρω τους. Το ντεμπούτο του Άντερσον είναι μια φωτεινή, αισιόδοξη δουλειά που έχει συγκριθεί με το πρώιμο έργο του Ίνγκμαρ Μπέργμαν.


Σκηνοθεσία:Ρόι Άντερσον
Σενάριο:Roy Andersson
Διεύθυνση Φωτογραφίας:Jorgen Persson
Μοντάζ:Kalle Boman
Ήχος:Owe Svensson, Sven Fahlen
Κοστούμια:Per Lekang, Maj Eriksson
Με τους:Ann-Sofie Kylin (Annika), Rolf Sohlman (Par)
Παγκόσμια εκμετάλλευση:The Coproduction Office, France T. +33 1 5602 6000 F. +33 1 5602 6001 info@thecopro.de www.thecpro.de
Σχεδιασμός Παραγωγής:Lars Wallen
Παραγωγή:Europa Film, Sweden
Χώρα Παραγωγής:Σουηδία
Φορμά:35mm Έγχρωμο
Διάρκεια:114'
Έτος Παραγωγής:1969
Βραβεία
Χρυσή Πλακέτα IWG, Βραβείο Interfilm (σύσταση), Ειδικό Βραβείο των Δημοσιογράφων, Βραβείο UNICRIT – Berlin IFF 1970, Germany
Βραβείο Guldbagge 1970, Sweden
Πρόγραμμα Προβολών
ΦPINTA ΛIAΠΠA:Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 - 20:30 | ID:046
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ:Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2014 - 17:00 | ID:725
Επιστροφή
Χορηγοί

 Αναζήτηση
Θέματα  
Σκηνοθέτης
Ταινία