english αρχική επικοινωνία πλοήγηση συνδέσεις        Επιστροφή στο www.filmfestival.gr  
 Επίσημο Διεθνές Πρόγραμμα
 Ημέρες Ανεξαρτησίας
 Ελληνικές Ταινίες
 Ματιές στα Βαλκάνια
 Focus

Σκηνοθεσία
Νίκος Νικολαΐδης

Φιλμογραφία
1962 Lacrimae Rerum (μμ)
1968 Άνευ Όρων (45’)
1975 Ευριδίκη ΒΑ 2037
1979 Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα…
1983 Γλυκιά συμμορία
1987 Πρωινή περίπολος
1990 Singapore Sling
1993 Το κορίτσι με τις βαλίτσες (TV)
1999 Θα σε δω στην κόλαση αγάπη μου
2002 Ο χαμένος τα παίρνει όλα
2005 The Zero Years

Βιβλιογραφία
1964 Οι τυμβωρύχοι (διηγήματα)
1977 Ο οργισμένος Βαλκάνιος (μυθιστόρημα)
1980 Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα (σενάριο)
1984 Γλυκιά συμμορία (σενάριο)
1993 Γουρούνια στον άνεμο (μυθιστόρημα)
2007 Μια στεκιά στο μάτι του Μοντεζούμα

Θέατρο
1996 7 κουτιά της Πανδώρας του Βασίλη Ζιώγα

Βιογραφία
Ο Νίκος Νικολαΐδης, πολυβραβευμένος έλληνας κινηματογραφιστής, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Σκηνοθέτης, σεναριογράφος και συγγραφέας, σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου και σκηνογραφία στη Σχολή Βακαλό. Βοηθός του Βασίλη Γεωργιάδη από το 1960, πρωτοεμφανίζεται ως σκηνοθέτης το 1962 με τη μικρού μήκους ταινία Lacrimae Rerum. Επίσημο ντεμπούτο στο χώρο του κινηματογράφου κάνει το 1975 με τη μεγάλου μήκους ταινία Ευριδίκη ΒΑ 2037. Εργάστηκε σε δισκογραφική εταιρεία και ως σκηνοθέτης διαφημιστικών ταινιών επί 20 χρόνια, υπογράφοντας περισσότερα από 200 σποτ. Είναι ο μόνος έλληνας σκηνοθέτης που βραβεύτηκε 5 φορές με το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Πέθανε στην Αθήνα το Σεπτέμβριο του 2007.

Νίκος Νικολαΐδης

Γλυκιά συμμορία / Νίκος Νικολαΐδης

Το ημερολόγιο της ζωής και του θανάτου μια ομάδας «ανήθικων» νέων, που έχουν φτάσει στο σημείο της «μη επιστροφής» και αναζητούν κάτι να πιστέψουν και να πεθάνουν γι’ αυτό. Η συμπεριφορά τους τραβάει την προσοχή του κράτους. Αρχίζει η διακριτική παρακολούθησή τους. Μια ομάδα μυστικών περικυκλώνει το σπίτι τους με επικεφαλής έναν άγνωστο ξανθό άνδρα... και περιμένει. Η ταινία είναι μια μελέτη πάνω στο νέο πρόσωπο του παγκόσμιου φασισμού. Είναι μια ιστορία χαράς και τρυφερής αγάπης. Μια μουσική θανάτου, μια αποθέωση χρωμάτων, γλυκιάς βίας και ονείρου. Είναι η ιστορία τεσσάρων φίλων που θα μπορούσαν να είναι γείτονές σας, που επέλεξαν συνειδητά να πεθάνουν πίσω από τις κλεμμένες καραμπίνες τους, φτύνοντας ένα σαρκαστικό χαμόγελο πάνω στο πρόσωπό σας.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας : Quick Time / Windows Media Player


Σκηνοθεσία:Νίκος Νικολαΐδης
Σενάριο:Νίκος Νικολαΐδης
Διεύθυνση Φωτογραφίας:Άρης Σταύρου
Μοντάζ:Ανδρέας Ανδρεαδάκης
Ήχος:Μαρίνος Αθανασόπουλος
Μουσική:Γιώργος Χατζηνάσιος
Σκηνικά:Marie-Louise Bartholomew
Κοστούμια:Marie-Louise Bartholomew
Μακιγιάζ:Ράνια Δημητριάδου
Με τους:Τάκης Σπυριδάκης (Ανδρέας), Δώρα Μασκλαβάνου (Μαρίνα), Τάκης Μόσχος (Αργύρης), Δέσποινα Τομαζάνη (Σοφία), Λένια Πολυκράτη (Ρόζα), Άλκης Παναγιωτίδης (Ξάνθος)
Παραγωγός:Νίκος Νικολαΐδης, Marie-Louise Bartholomew
Παραγωγή:Marni Film, EKK
Χώρα Παραγωγής:Ελλάδα
Φορμά:35mm Έγχρωμο
Διάρκεια:147'
Έτος Παραγωγής:1983
Πρόγραμμα Προβολών
OΛYMΠION:Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2007 - 23:30
ΠΛΑΤΕΙΑ ODEON 2:Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2007 - 20:30
Επιστροφή
Masterclasses
John Malkovich
132KB
Αlfonso Cuaron
157KB
David Strathairn & Chris Cooper
161KB
Diego Luna – Pablo Cruz
179KB
Joe Swanberg
160KB
John Sayles
185KB
Danny Glover
167KB
Jim Gianopulos
179KB
Internet Blogs
225KB

Industry Centre
Agora

Balkan Fund

Crossroads

Salonica Studio


 Αναζήτηση
Θέματα  
Σκηνοθέτης
Ταινία



ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ