english αρχική επικοινωνία πλοήγηση συνδέσεις        Επιστροφή στο www.filmfestival.gr  
 Επίσημο Διεθνές Πρόγραμμα
 Ημέρες Ανεξαρτησίας
 Ελληνικές Ταινίες
 Ματιές στα Βαλκάνια
 Focus

Σκηνοθεσία
Ουίλιαμ Κλάιν
Φιλμογραφία

1964-65 Cassius the Great (ντοκ.)
1966 Qui êtes-vous, Polly Maggoo/ Who Are You, Polly Maggoo?
1967 Loin du Vietnam/Far from Vietnam (επεισόδιο της ταινίας)
1967-68 Mister Freedom
1970 Eldridge Cleaver Black Panther
1974 Muhammad Ali the Greatest
1975-76 Le couple témoin/The Model Couple
1977 Hollywood, California
1978 Grands soirs et petits matins/ Maydays
1979 Music City, USA
1980 The Little Richard Story
1981 The French
1984 Slow Motion
1985 Mode in France
1991 Babilee ’91
1993 In and Out of Fashion
1999 Le Messie/The Messiah



Βιογραφία

ΟΟυίλιαμ Κλάιν γεννήθηκε το 1928 στη Νέα Υόρκη. Αποφοίτησε από το City College στα δεκαοκτώ και στη συνέχεια υπηρέτησε για δύο χρόνια στον αμερικανικό στρατό στην Ευρώπη. Την περίοδο αυτή παρακολούθησε για ενάμισι χρόνο μαθήματα στη Σορβόννη και, στη συνέχεια, εγκατα- στάθηκε στο Παρίσι και φοίτησε για σύντομο χρονικό διάστημα πλάι στον Φερνάν Λεζέ, μαθαίνοντας γεωμετρική ζωγραφική και γραφιστικό σχέδιο, πριν καταπιαστεί με τη φωτογραφία. Ο Αλεξάντερ Λίμπερμαν, ο μυθικός καλλιτεχνικός διευθυντής της Vogue, είδε στο Παρίσι τις πρώιμες αφηρημένες φωτογραφίες του Κλάιν και του πρότεινε συμβόλαιο για να κάνει κάποια ειδικά πρότζεκτ για το περιοδικό. Χρηματοδότησε επίσης μια σειρά φωτογραφιών του Κλάιν για τη Νέα Υόρκη. Καθώς ήταν ακόμη νέος στο χώρο, ανέπτυξε την τεχνική του χωρίς ταμπού, χρησιμοποιώντας τον ευρυγώνιο φακό, τη θαμπάδα, τον κόκκο, το μεγάλο κοντράστ και άλλες τεχνικές. Αυτές οι τεχνικές έδωσαν στη δουλειά του πρωτοφανή δυναμισμό και ένταση. Αδυνατώντας ωστόσο να βρει εκδότη στην Αμερική, το βιβλίο του Life is Good and Good for You in New York:Trance Witness Revels εκδόθηκε τελικά στη Γαλλία το 1956. Εκεί κέρδισε το βραβείο Ναντάρ και έγινε σημείο αναφοράς, χάρις στη ριζοσπαστική του φωτογράφηση και τον καινοτόμο σχεδιασμό του. Τα επόμενα χρόνια ολοκλήρωσε και άλλα σημαντικά φωτογραφικά άλμπουμ: Rome (1956), Moscow (1959-60), Tokyo (1961). Από το 1955 ώς το 1965, για να χρηματοδοτήσει τις δικές του δουλειές, ασχολήθηκε με τη φωτογραφία μόδας και, συνεργαζόμενος με το Vogue, χάρις στη δημιουργικότητά του, μεταμόρφωσε το χώρο της φωτογραφίας μόδας. Το 1958 έκανε το Broadway by Light, ίσως την πρώτη ταινία της Pop Art. Αυτή ήταν η αρχή μιας αξιό- λογης καριέρας στον κινηματογράφο που συνεχίζεται μέχρι σήμερα και περιλαμβάνει πολλές ταινίες. Την περίοδο που ασχολήθηκε με τις ταινίες του, για διάστημα περίπου 10 χρόνων, άφησε τη φωτογραφία. Επέστρεψε σ’ αυτήν τη δεκαετία του ’80 και, έκτοτε, έχει εκδώσει νέα φωτογραφικά άλμπουμ κι έχει κάνει σημαντικές εκθέσεις. Το 2005, η αναδρομική του έκθεση στο Centre Pompidou στο Παρίσι, αναγνωρίστηκε με εγκωμιαστικά σχόλια.



William Klein

Μοχάμετ Άλι: Ο μέγιστος / Ουίλιαμ Κλάιν

Το ντοκιμαντέρ αυτό εξιστορεί μέρος της ζωής και της καριέρας του μεγάλου αμερικανού μποξέρ. Την επομένη της μεγαλύτερης νίκης του, προκαλεί την Αμερική δηλώνοντας ότι είναι Μαύρος Μουσουλμάνος και αλλάζει το όνομά του από Κάσιους Κλέι σε Μοχάμετ Άλι. Η άρνησή του να συμμετάσχει στον πόλεμο του Βιετνάμ θα του στοιχίσει την άδεια του πυγμάχου. Το 1974 ξαναγίνεται πρωτοσέλιδο, κερδίζοντας ξανά τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών.


Σκηνοθεσία:Ουίλιαμ Κλάιν
Σενάριο:William Klein
Διεύθυνση Φωτογραφίας:William Klein, Étienne Becker, Patrice Wyers
Μοντάζ:Eva Zora, Francine Grubert, Isabelle Ratherie
Ήχος:Henri Moline, Harald Maury
Μουσική:Mickey Baker, Umban, West African Cosmos
Με τους:Με τους Muhammad Ali, Sonny Liston, Malcom X,Angelo Dundee, Jack Nilon, Chris Dundee, Finlay Campbell
Παραγωγός:René Noël
Παραγωγή:Films Paris New York & Delpire Productions (France)
Χώρα Παραγωγής:Γαλλία
Φορμά:Digital Beta Έγχρωμο-Ασπρόμαυρο
Διάρκεια:110'
Έτος Παραγωγής:1974
Πρόγραμμα Προβολών
ΦPINTA ΛIAΠΠA:Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2007 - 16:30
ΦPINTA ΛIAΠΠA:Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2007 - 14:00
Επιστροφή
Masterclasses
John Malkovich
132KB
Αlfonso Cuaron
157KB
David Strathairn & Chris Cooper
161KB
Diego Luna – Pablo Cruz
179KB
Joe Swanberg
160KB
John Sayles
185KB
Danny Glover
167KB
Jim Gianopulos
179KB
Internet Blogs
225KB

Industry Centre
Agora

Balkan Fund

Crossroads

Salonica Studio


 Αναζήτηση
Θέματα  
Σκηνοθέτης
Ταινία



ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ