english αρχική επικοινωνία πλοήγηση συνδέσεις        Επιστροφή στο www.filmfestival.gr  
 Επίσημο Διεθνές Πρόγραμμα
 Ημέρες Ανεξαρτησίας
 Ελληνικές Ταινίες
 Ματιές στα Βαλκάνια
 Focus

Σκηνοθεσία
Ουίλιαμ Κλάιν
Φιλμογραφία

1964-65 Cassius the Great (ντοκ.)
1966 Qui êtes-vous, Polly Maggoo/ Who Are You, Polly Maggoo?
1967 Loin du Vietnam/Far from Vietnam (επεισόδιο της ταινίας)
1967-68 Mister Freedom
1970 Eldridge Cleaver Black Panther
1974 Muhammad Ali the Greatest
1975-76 Le couple témoin/The Model Couple
1977 Hollywood, California
1978 Grands soirs et petits matins/ Maydays
1979 Music City, USA
1980 The Little Richard Story
1981 The French
1984 Slow Motion
1985 Mode in France
1991 Babilee ’91
1993 In and Out of Fashion
1999 Le Messie/The Messiah



Βιογραφία

ΟΟυίλιαμ Κλάιν γεννήθηκε το 1928 στη Νέα Υόρκη. Αποφοίτησε από το City College στα δεκαοκτώ και στη συνέχεια υπηρέτησε για δύο χρόνια στον αμερικανικό στρατό στην Ευρώπη. Την περίοδο αυτή παρακολούθησε για ενάμισι χρόνο μαθήματα στη Σορβόννη και, στη συνέχεια, εγκατα- στάθηκε στο Παρίσι και φοίτησε για σύντομο χρονικό διάστημα πλάι στον Φερνάν Λεζέ, μαθαίνοντας γεωμετρική ζωγραφική και γραφιστικό σχέδιο, πριν καταπιαστεί με τη φωτογραφία. Ο Αλεξάντερ Λίμπερμαν, ο μυθικός καλλιτεχνικός διευθυντής της Vogue, είδε στο Παρίσι τις πρώιμες αφηρημένες φωτογραφίες του Κλάιν και του πρότεινε συμβόλαιο για να κάνει κάποια ειδικά πρότζεκτ για το περιοδικό. Χρηματοδότησε επίσης μια σειρά φωτογραφιών του Κλάιν για τη Νέα Υόρκη. Καθώς ήταν ακόμη νέος στο χώρο, ανέπτυξε την τεχνική του χωρίς ταμπού, χρησιμοποιώντας τον ευρυγώνιο φακό, τη θαμπάδα, τον κόκκο, το μεγάλο κοντράστ και άλλες τεχνικές. Αυτές οι τεχνικές έδωσαν στη δουλειά του πρωτοφανή δυναμισμό και ένταση. Αδυνατώντας ωστόσο να βρει εκδότη στην Αμερική, το βιβλίο του Life is Good and Good for You in New York:Trance Witness Revels εκδόθηκε τελικά στη Γαλλία το 1956. Εκεί κέρδισε το βραβείο Ναντάρ και έγινε σημείο αναφοράς, χάρις στη ριζοσπαστική του φωτογράφηση και τον καινοτόμο σχεδιασμό του. Τα επόμενα χρόνια ολοκλήρωσε και άλλα σημαντικά φωτογραφικά άλμπουμ: Rome (1956), Moscow (1959-60), Tokyo (1961). Από το 1955 ώς το 1965, για να χρηματοδοτήσει τις δικές του δουλειές, ασχολήθηκε με τη φωτογραφία μόδας και, συνεργαζόμενος με το Vogue, χάρις στη δημιουργικότητά του, μεταμόρφωσε το χώρο της φωτογραφίας μόδας. Το 1958 έκανε το Broadway by Light, ίσως την πρώτη ταινία της Pop Art. Αυτή ήταν η αρχή μιας αξιό- λογης καριέρας στον κινηματογράφο που συνεχίζεται μέχρι σήμερα και περιλαμβάνει πολλές ταινίες. Την περίοδο που ασχολήθηκε με τις ταινίες του, για διάστημα περίπου 10 χρόνων, άφησε τη φωτογραφία. Επέστρεψε σ’ αυτήν τη δεκαετία του ’80 και, έκτοτε, έχει εκδώσει νέα φωτογραφικά άλμπουμ κι έχει κάνει σημαντικές εκθέσεις. Το 2005, η αναδρομική του έκθεση στο Centre Pompidou στο Παρίσι, αναγνωρίστηκε με εγκωμιαστικά σχόλια.



William Klein

Το πειραματικό ζευγάρι / Ουίλιαμ Κλάιν

Ηλεκτρονική ευτυχία, μια τεράστια φάρσα. Πώς θα μοιάζουν οι Γάλλοι το 2000; Πόσο μπορούμε να τους χειριστούμε, να τους προγραμματίσουμε; Προκειμένου να βρει την απάντηση, ο Υπουργός του Μέλλοντος επιλέγει ένα τυπικό ζευγάρι, τον Ζαν Μισέλ και την Κλοντίν, και τους τοποθετεί σ’ ένα πειραματικό διαμέρισμα, στο κέντρο μιας υπό κατασκευή νέας πόλης. «Πού αποβλέπουν αυτά τα τεστ; Τι παιχνίδι παίζουν οι τεχνικοί; Διαδοχικές δραματικές ανατροπές μέχρι το τελευταίο αστείο, ένας απίθανος τουρτοπόλεμος. Το πείραμα τελειώνει με βία, όπως και κάθε θριαμβευτική πρωτοβουλία της φιλελεύθερης κοινωνίας μας».
Oυίλιαμ Κλάιν


Σκηνοθεσία:Ουίλιαμ Κλάιν
Σενάριο:William Klein
Διεύθυνση Φωτογραφίας:William Klein
Μοντάζ:Valérie Mayoux
Ήχος:Henri Moline
Μουσική:Michel Colombier
Σκηνικά:Françoise Deleu
Με τους:André Dussollier (Jean Michel), Anémone (Claudine), Georges Descrières (Υπουργός του Μέλλοντος), Jacques Boudet, Zouc, Eddie Constantine
Παραγωγός:Roger Fleytoux,William Klein
Παραγωγή:Films Paris New York, Institut National de l’Audiovisuel, Artcofilms
Χώρα Παραγωγής:Γαλλία, Ελβετία
Φορμά:Digital Beta, Έγχρωμο
Διάρκεια:100'
Έτος Παραγωγής:1975-76
Πρόγραμμα Προβολών
ΦPINTA ΛIAΠΠA:Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2007 - 15:30
ΦPINTA ΛIAΠΠA:Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2007 - 11:00
Επιστροφή
Masterclasses
John Malkovich
132KB
Αlfonso Cuaron
157KB
David Strathairn & Chris Cooper
161KB
Diego Luna – Pablo Cruz
179KB
Joe Swanberg
160KB
John Sayles
185KB
Danny Glover
167KB
Jim Gianopulos
179KB
Internet Blogs
225KB

Industry Centre
Agora

Balkan Fund

Crossroads

Salonica Studio


 Αναζήτηση
Θέματα  
Σκηνοθέτης
Ταινία



ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ