english αρχική επικοινωνία πλοήγηση συνδέσεις        Επιστροφή στο www.filmfestival.gr  
 Επίσημο Διεθνές Πρόγραμμα
 Ημέρες Ανεξαρτησίας
 Ελληνικές Ταινίες
 Ματιές στα Βαλκάνια
 Focus

Σκηνοθεσία
Ουίλιαμ Κλάιν
Φιλμογραφία

1964-65 Cassius the Great (ντοκ.)
1966 Qui êtes-vous, Polly Maggoo/ Who Are You, Polly Maggoo?
1967 Loin du Vietnam/Far from Vietnam (επεισόδιο της ταινίας)
1967-68 Mister Freedom
1970 Eldridge Cleaver Black Panther
1974 Muhammad Ali the Greatest
1975-76 Le couple témoin/The Model Couple
1977 Hollywood, California
1978 Grands soirs et petits matins/ Maydays
1979 Music City, USA
1980 The Little Richard Story
1981 The French
1984 Slow Motion
1985 Mode in France
1991 Babilee ’91
1993 In and Out of Fashion
1999 Le Messie/The Messiah



Βιογραφία

ΟΟυίλιαμ Κλάιν γεννήθηκε το 1928 στη Νέα Υόρκη. Αποφοίτησε από το City College στα δεκαοκτώ και στη συνέχεια υπηρέτησε για δύο χρόνια στον αμερικανικό στρατό στην Ευρώπη. Την περίοδο αυτή παρακολούθησε για ενάμισι χρόνο μαθήματα στη Σορβόννη και, στη συνέχεια, εγκατα- στάθηκε στο Παρίσι και φοίτησε για σύντομο χρονικό διάστημα πλάι στον Φερνάν Λεζέ, μαθαίνοντας γεωμετρική ζωγραφική και γραφιστικό σχέδιο, πριν καταπιαστεί με τη φωτογραφία. Ο Αλεξάντερ Λίμπερμαν, ο μυθικός καλλιτεχνικός διευθυντής της Vogue, είδε στο Παρίσι τις πρώιμες αφηρημένες φωτογραφίες του Κλάιν και του πρότεινε συμβόλαιο για να κάνει κάποια ειδικά πρότζεκτ για το περιοδικό. Χρηματοδότησε επίσης μια σειρά φωτογραφιών του Κλάιν για τη Νέα Υόρκη. Καθώς ήταν ακόμη νέος στο χώρο, ανέπτυξε την τεχνική του χωρίς ταμπού, χρησιμοποιώντας τον ευρυγώνιο φακό, τη θαμπάδα, τον κόκκο, το μεγάλο κοντράστ και άλλες τεχνικές. Αυτές οι τεχνικές έδωσαν στη δουλειά του πρωτοφανή δυναμισμό και ένταση. Αδυνατώντας ωστόσο να βρει εκδότη στην Αμερική, το βιβλίο του Life is Good and Good for You in New York:Trance Witness Revels εκδόθηκε τελικά στη Γαλλία το 1956. Εκεί κέρδισε το βραβείο Ναντάρ και έγινε σημείο αναφοράς, χάρις στη ριζοσπαστική του φωτογράφηση και τον καινοτόμο σχεδιασμό του. Τα επόμενα χρόνια ολοκλήρωσε και άλλα σημαντικά φωτογραφικά άλμπουμ: Rome (1956), Moscow (1959-60), Tokyo (1961). Από το 1955 ώς το 1965, για να χρηματοδοτήσει τις δικές του δουλειές, ασχολήθηκε με τη φωτογραφία μόδας και, συνεργαζόμενος με το Vogue, χάρις στη δημιουργικότητά του, μεταμόρφωσε το χώρο της φωτογραφίας μόδας. Το 1958 έκανε το Broadway by Light, ίσως την πρώτη ταινία της Pop Art. Αυτή ήταν η αρχή μιας αξιό- λογης καριέρας στον κινηματογράφο που συνεχίζεται μέχρι σήμερα και περιλαμβάνει πολλές ταινίες. Την περίοδο που ασχολήθηκε με τις ταινίες του, για διάστημα περίπου 10 χρόνων, άφησε τη φωτογραφία. Επέστρεψε σ’ αυτήν τη δεκαετία του ’80 και, έκτοτε, έχει εκδώσει νέα φωτογραφικά άλμπουμ κι έχει κάνει σημαντικές εκθέσεις. Το 2005, η αναδρομική του έκθεση στο Centre Pompidou στο Παρίσι, αναγνωρίστηκε με εγκωμιαστικά σχόλια.



William Klein

Μεγάλες νύχτες, μικρές μέρες του ’68 / Ουίλιαμ Κλάιν

Ντοκιμαντέρ για το Μάη του ’68. Φοιτητές της Σορβόννης ζητούν από τον Ουίλιαμ Κλάιν να κινηματογραφήσει τα γεγονότα στο Καρτιέ Λατέν του Παρισιού. Το υλικό αυτό προοριζόταν για να συμπεριληφθεί σε μια μεγαλύτερη ταινία με θέμα το Μάη του ’68, η οποία δεν ολοκληρώθηκε τότε. Η ταινία του Κλάιν εστιάζει σε ανθρώπους που, υπό φυσιολογικές συνθήκες, δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους και που σπάνια τους δίνεται η ευκαιρία να εκφραστούν. Εργάτες, νοικοκυρές, σερβιτόροι, ιδιοκτήτες καταστημάτων, μετανάστες, συνταξιούχοι, γιάπηδες, αφεντικά, οργισμένοι άντρες και γυναίκες κάθε πολιτικής πεποίθησης, που ο παθιασμένος λόγος τους ξεχειλίζει και γεμίζει την πόλη. Καλές προθέσεις, φήμες, αποκαλύψεις, άγρια όνειρα και ρητορεύσεις, βαθυστόχαστες αλλά και άστοχες αναλύσεις, ιστορίες, εξομολογήσεις, κρίσεις συνειδήσεων... Άνθρωποι που μιλάνε σε κατάσταση παραληρήματος.


Σκηνοθεσία:Ουίλιαμ Κλάιν
Σενάριο:William Klein
Διεύθυνση Φωτογραφίας:Bernard Lutic, William Klein
Μοντάζ:Catherine Binet, Valérie Mayoux, Nelly Quettier, Ragnar Van Leyden
Ήχος:Harald Maury
Παραγωγή:Films Paris New York, Institut National de l’Audiovisuel
Χώρα Παραγωγής:Γαλλία
Φορμά:Digital Beta, Ασπρόμαυρο
Διάρκεια:100'
Έτος Παραγωγής:1968-78
Πρόγραμμα Προβολών
ΦPINTA ΛIAΠΠA:Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2007 - 11:00
ΦPINTA ΛIAΠΠA:Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2007 - 15:45
Επιστροφή
Masterclasses
John Malkovich
132KB
Αlfonso Cuaron
157KB
David Strathairn & Chris Cooper
161KB
Diego Luna – Pablo Cruz
179KB
Joe Swanberg
160KB
John Sayles
185KB
Danny Glover
167KB
Jim Gianopulos
179KB
Internet Blogs
225KB

Industry Centre
Agora

Balkan Fund

Crossroads

Salonica Studio


 Αναζήτηση
Θέματα  
Σκηνοθέτης
Ταινία



ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ