english αρχική επικοινωνία πλοήγηση συνδέσεις        Επιστροφή στο www.filmfestival.gr  
 Επίσημο Διεθνές Πρόγραμμα
 Ημέρες Ανεξαρτησίας
 Ελληνικές Ταινίες
 Ματιές στα Βαλκάνια
 Focus

Σκηνοθεσία
Μάρτιν Σκορσέζε

Φιλμογραφία
1963 What’s a Nice Girl Like You Doing in a Place Like This? (μμ)
1970 Street Scenes (ντοκ)
1973 Κακόφημοι δρόμοι
1974 Η Αλίκη δεν μένει πια εδώ
1974 Italianamerican (ντοκ.)
1976 Ο ταξιτζής
1977 New York, New York
1980 Οργισμένο είδωλο
1986 Το χρώμα του χρήματος
1988 Ο τελευταίος πειρασμός
1989 Ιστορίες της Νέας Υόρκης
1990 Τα καλά παιδιά
1991 Το ακρωτήρι του φόβου
1993 Τα χρόνια της αθωότητας
1995 Καζίνο
1997 Κουντούν
2002 Συμμορίες της Νέας Υόρκης
2004 The Aviator
2006 Ο πληροφοριοδότης

Βιογραφία
Γεννήθηκε το 1942 στη Νέα Υόρκη. Πάντα ήθελε να γίνει παπάς. Το 1964 αποφοίτησε από το τμήμα κινηματογράφου του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Η ταινία του Ο ταξιτζής κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 1976. Το 1980 έκανε το Οργισμένο είδωλο, το οποίο κέρδισε δύο Όσκαρ. Το 1986, ο Πολ Νιούμαν κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Ηθοποιού για το ρόλο του Έντι Φέλσον στο Χρώμα του χρήματος. Ο Σκορσέζε τιμήθηκε για το σύνολο του έργου του με το πολύ σημαντικό βραβείο του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου. Το 2007 κέρδισε το Όσκαρ Σκηνοθεσίας για την ταινία του Ο πληροφοριοδότης.

Έτος Νίκου Καζαντζάκη

Ο τελευταίος πειρασμός / Μάρτιν Σκορσέζε

Ίσως μία από τις πιο αμφισβητούμενες ταινίες της εποχής μας, που καταδικάστηκε από πιστούς σε όλο τον κόσμο και ξεσήκωσε θύελλες αντιδράσεων. Το πορτρέτο ενός ανθρώπου που έχει επωμιστεί την υπέρτατη αποστολή από τον Θεό και πατέρα του. Ως ξυλουργός, ο άνθρωπος Ιησούς κατασκευάζει με αδιαφορία σταυρούς πάνω στους οποίους θανατώνονται, με απόφαση των ρωμαίων κατακτητών της χώρας του, χιλιάδες Εβραίοι. Συχνά απρόθυμος στην αρχή, και αμφισβητώντας τον εαυτό του, σταδιακά αποδέχεται τη θεϊκή του υπόσταση και την αναπόφευκτη τελική του μοίρα. Εξαναγκασμένος από τη δική του μοίρα, χειραγωγεί τον Ιούδα και τον οδηγεί στην προδοσία, «χρησιμοποιώντας» τον. Καθώς όμως η αποστολή του κοντεύει να ολοκληρωθεί, αντιμετωπίζει τον μέγιστο πειρασμό: να ζήσει την κανονική ζωή ενός καλού ανθρώπου.


Σκηνοθεσία:Μάρτιν Σκορσέζε
Σενάριο:Paul Schrader (βασ.στο μυθ. "Ο τελευταίος πειρασμός" του Νίκου Καζαντζάκη)
Διεύθυνση Φωτογραφίας:Michael Ballhaus
Μοντάζ:Thelma Schoonmaker
Ήχος:Marissa Littlefield,Thomas A. Gulino
Μουσική:Peter Gabriel
Σκηνικά:Giorgio Desideri
Κοστούμια:Jean-Pierre Delifer, Καλλιτεχνική διεύθυνση: Andrew Sanders
Μακιγιάζ:Manlio Rocchetti
Με τους:Willem Dafoe (Jesus), Harvey Keitel (Judas), Paul Greco (Zealot), Steve Shill (Centurian),Verna Bloom (Mary), Barbara Hershey (Mary Magdalene), Roberts Blossom (Aged Master), Barry Miller (Jerobeam), Gary Basaraba (Andrew, Apostle), Irvin Kershner (Zebedee),Victor Argo (Peter,Apostle), Michael Been (John,Apostle)
Παραγωγός:Barbara De Fina
Παραγωγή:Cineplex-Odeon Films, Universal Pictures
Χώρα Παραγωγής:Η.Π.Α.
Φορμά:35mm, Έγχρωμο
Διάρκεια:164'
Έτος Παραγωγής:1988
Πρόγραμμα Προβολών
OΛYMΠION:Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2007 - 24:00
Επιστροφή
Masterclasses
John Malkovich
132KB
Αlfonso Cuaron
157KB
David Strathairn & Chris Cooper
161KB
Diego Luna – Pablo Cruz
179KB
Joe Swanberg
160KB
John Sayles
185KB
Danny Glover
167KB
Jim Gianopulos
179KB
Internet Blogs
225KB

Industry Centre
Agora

Balkan Fund

Crossroads

Salonica Studio


 Αναζήτηση
Θέματα  
Σκηνοθέτης
Ταινία



ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ