english αρχική επικοινωνία πλοήγηση συνδέσεις        Επιστροφή στο www.filmfestival.gr  
 Επίσημο Διεθνές Πρόγραμμα
 Ημέρες Ανεξαρτησίας
 Ελληνικές Ταινίες
 Ματιές στα Βαλκάνια
 Focus

Σκηνοθεσία
Γίρι Μένζελ

Φιλμογραφία
1966 Ostre sledované vlaky/Closely Observed Trains
1974 Rozmarné léto/Capricious Summer
1981 Postriziny/Cutting in Short
1990 Skrivanci na niti/Larks on a String
1991 Zebrácká opera/The Beggar’s Opera
2002 Ten Minutes Older:The Cello (επεισ.)
2006 Obsluhoval jsem anglického krάle / I Served the King of England

Βιογραφία
Γεννήθηκε στην Πράγα το 1938. Το 1966 έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με την προσαρμογή για τον κινηματογράφο του έργου του συγγραφέα Μποχουμίλ Χράμπαλ, Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν, για το οποίο κέρδισε Όσκαρ. Το 1969, αφού μετέφερε στη μεγάλη οθόνη ένα ακόμη έργο του ίδιου συγγραφέα (το Skrivanci na niti, που αρχικά απαγορεύτηκε, το 1990 όμως κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο), πέρασε στο θέατρο. Ήταν μια από τις ηγετικές προσωπικότητες του Νέου Κύματος του Τσεχικού Κινηματογράφου της δεκαετίας του ’60 μαζί με τον Μίλος Φόρμαν και τη Βέρα Τσιτίλοβα.

Ειδικές Προβολές

Υπηρέτησα το Βασιλιά της Αγγλίας / Γίρι Μένζελ

Η ανοδική πορεία του Γιαν Ντίτε από σερβιτόρος σε ξενοδόχο αρχίζει σε μια μικρή πόλη κοντά στα γερμανοτσεχικά σύνορα. Εκεί, ο φιλόδοξος νεαρός γνωρίζει για πρώτη φορά τις χαρές της πλούσιας ζωής και αποκτά τις πρώτες του σεξουαλικές εμπειρίες. Γρήγορα βρίσκει θέση σ’ ένα ξενοδοχείο πολυτελείας κοντά στην Πράγα όπου γνωρίζει την αφρόκρεμα της τσεχικής κοινωνίας της δεκαετίας του τριάντα. Ο σπάταλος τρόπος ζωής τους ενισχύει τη φιλοδοξία του και σύντομα αρχίζει να δουλεύει σ’ ένα νέο σικ ξενοδοχείο στο κέντρο της Πράγας. Ανάμεσα στους πελάτες είναι και ο αυτοκράτορας της Αβυσσηνίας, που επιβραβεύει τον Γιαν για τις υπηρεσίες του μ’ ένα μετάλλιο. Με τη Συνθήκη του Μονάχου, η τύχη του Γιαν αρχίζει ν’ αλλάζει. Πριν περάσει πολύς καιρός, το όνειρο του Γιαν να αποκτήσει το δικό του ξενοδοχείο μοιάζει εφικτό…


Σκηνοθεσία:Γίρι Μένζελ
Σενάριο:Jirí Menzel (με τη συνεργασία του Kristián Suda, βασ. στο μυθ. του Bohumil Hrabal)
Διεύθυνση Φωτογραφίας:Jaromír Sofr
Μοντάζ:Jirí Brozek
Ήχος:Radim Hladík jr.
Μουσική:Ales Brezina, Καλλιτεχνική διεύθυνση: Milan Bycek
Κοστούμια:Milan Corba
Με τους:Ivan Barney (Jan), Oldrich Kaiser (Alter Jan), Julia Jentsch (Lisa), Marián Labuda (Walden), Milan Lasica (καθηγητής), Martin Huba (Skrivánek)
Παραγωγός:Rudolf Biermann
Παραγωγή:AQS A.S.
Χώρα Παραγωγής:Τσεχία
Συμπαραγωγή:Bioscop, TV Nova, Barrandov Studio, Universal Production Partners (Τσεχία), Magic Box Slovakia (Σλοβακία)
Φορμά:35mm, Έγχρωμο
Διάρκεια:118'
Έτος Παραγωγής:2006
Πρόγραμμα Προβολών
ΦPINTA ΛIAΠΠA:Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2007 - 23:00
Επιστροφή
Masterclasses
John Malkovich
132KB
Αlfonso Cuaron
157KB
David Strathairn & Chris Cooper
161KB
Diego Luna – Pablo Cruz
179KB
Joe Swanberg
160KB
John Sayles
185KB
Danny Glover
167KB
Jim Gianopulos
179KB
Internet Blogs
225KB

Industry Centre
Agora

Balkan Fund

Crossroads

Salonica Studio


 Αναζήτηση
Θέματα  
Σκηνοθέτης
Ταινία



ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ